Ειδησεογραφικό site

Πάνω από 120 οι βουλευτές που ζητούν δημοψήφισμα-Ως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις με συνολικά 139 υπογραφές

47

Υπερβαίνουν τον εκ του Συντάγματος απαιτούμενο αριθμό των 120 οι βουλευτές που ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση της ΔΕΗ και την δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ. Ως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις με συνολικά 139 υπογραφές.

Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η απάντηση στο ερώτημα αν οι υπογραφές στις διαφορετικές προτάσεις αθροίζονται. Στις 14:30 συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα λάβει την απόφαση έχοντας και σχετική γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν κατατεθεί προτάσεις από:

τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές)
τη Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές)
τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος)
τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές)
το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές)
τη ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε)
και του πρ. προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα (που την υπογράφει ο ίδιος).

Στην πρότασή του το ΚΚΕ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ».

Η κατάθεση της πρότασης της ΔΗΜΑΡ «συνοδεύτηκε» από γραπτή δήλωση του βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.

Τονίζει πως ορθώς η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει τις ενστάσεις του ακόμα και για την ξεχωριστή πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του. Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να αποφανθεί σε ένα τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.

Τέλος, εξηγεί ότι συνεπέγραψε την πρόταση για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους υπολοιπους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και επειδή αποτρέπεται «η εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.