Ειδησεογραφικό site

Πάνος Σκουρλέτης: Η «αλεπού» του ΣΥΡΙΖΑ – Τι έγραψε το «Κ»

1.251

Tης Ευτυχίας Πανταζάκου

O δρόμος από την Εκάλη στη Σταδίου αποτελεί εκτός από μια καθημερνή διαδρομή και το προσωπικό στοίχημα του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος καλείται να δώσει λύσεις στον γόρδιο δεσμό της ελληνικής οικονομίας την ανεργία, μέσα από την εδώ και 100 ημέρες νέα ιδιότητα του.
Και αν ο υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να οδηγεί το δικό του παλιό αυτοκίνητο πηγαίνοντας στο υπουργείο, το βέβαιο είναι πως η διαδρομή Εκάλη-Σύνταγμα από την Εθνική οδό του δίνει τη δυνατότητα αλλά και τον όποιο χρόνο, να ρίχνει κλεφτές ματιές στην ταξική-οικονομική γεωγραφία της διαδρομής, άρα και της χώρας.

Από την εκπολιτισμένη περιοχή των Βορείων Προαστίων –η οποία στενάζει εκτός από τους νεόκοπους αριστοκράτες και από την έλλειψη αποχετευτικού– μέχρι και τη Σταδίου 27 που στεγάζεται το υπουργείο Εργασίας, ο Πάνος Σκουρλέτης έχει την ευκαιρία να διαπιστώνει την Ελλάδα της ανεργίας με τα όποια μικρά ή μεγάλα δείγματα που συναντά στη διαδρομή του.

Στην οικογενειακή μονοκατοικία της Εκάλης, κληρονομιά από τον πατέρα της οικογένειας ο οποίος ήταν διευθυντής σε υπουργείο, ενώ η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από γνωστή εφοπλιστική οικογένεια– όπου είναι μοιρασμένη κατά τον συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο–κατοικούν οικογενειακώς τόσο ο υπουργός όσο και ο αδελφός του Γιώργος.

ΤΟ ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΣ

Αδέλφια με ισχυρούς δεσμούς αγάπης και σχεδόν κοινές διαδρομές. Ο αδελφός του Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργος, είναι επιχειρηματίας –με όχι τόσα καλά αποτελέσματα ισχυρίζονται οι κακές γλώσσες.
Επιχειρηματίας όμως υπήρξε και ο υπουργός αφού και μέχρι είκοσι περίπου χρόνια πριν, διατηρούσε στην οδό Αθηνάς ένα από τα πιο «in» καφέ της εποχής, στο οποίο συνεδρίαζαν ατύπως τα μέλη του Συνασπισμού και παρασκηνιακά έλαβαν χώρα ζυμώσεις, ελήφθησαν ιστορικές αποφάσεις και μετατράπηκε ο ΣΥΝ σε ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού όμως περιλάμβαναν και μετοχές σε γνωστό για την εποχή ινστιτούτου αδυνατίσματος και ομορφιάς, το οποίο όμως έβαλε λουκέτο…

Συνοδοιπόρος κα ίσως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να «κολλήσει στον τοίχο» τον υπουργό Εργασίας, η σύζυγός του Ορσαλία Προίσκου γεννημένη στα Μέγαρα. Οι δύο τους είναι μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια και οι πληροφορίες λένε ότι στην περίπτωσή τους ο φοιτητικός έρωτας όχι μόνο δεν ξέφτισε, αλλά η κ. Προίσκου είναι ο πιο σκληρός κριτής του υπουργού, ο φύλακας άγγελός του, αλλά και η προσωπική του ενδυματολόγος.

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Ο 20χρονος φοιτητής Βασίλης και ο 17χρονος μαθητής Λυκείου Άρης αποτελούν το κέντρο του κόσμου για τον υπουργό και τη σύζυγό του. Το χάσμα των γενεών για την οικογένεια του Πάνου Σκουρλέτη δεν ισχύει αφού οι τέσσερις όποτε έχουν ευκαιρία αλωνίζουν τις θάλασσες με μια μικρή βάρκα που κουμαντάρει ο καπετάνιος της οικογένειας Πάνος Σκουρλέτης, τη βάρκα, γιατί στο σπίτι οι τρεις άντρες της οικογένειας κοιτούν στα μάτια την κ. Προίσκου τρέχοντας να προλάβουν κάθε επιθυμία της.
Αλλά και για μια βόλτα στα χιόνια η οικογένεια θα προτιμήσει τα Αροάνια Όρη (βλέπε Χελμό) όπου ο μπατζανάκης του υπουργού, σύζυγός της δίδυμης αδελφής της Ορσαλίας, είναι συνιδιοκτήτης σε ξενοδοχείο στην περιοχή.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ… ΠΑΓΩΣΕΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εργασίας δεν γνωρίζει παρά τα βασικά για το ποδόσφαιρο, ενώ λατρεύει το διάβασμα, το θέατρο και κυρίως τον κινηματογράφο. Στο σπίτι της οικογένειας τιμάται δεόντως το καλό φαγητό και το καλό κρασί. Σε κάποιες περιπτώσεις και ένα καλό παλιό ουίσκι «νοθευμένο» αναγκαστικά με πάγο.

Παγωμένες όμως… είναι αυτό το διάστημα και οι σχέσεις του υπουργού Εργασίας με τον πρωθυπουργό, απότοκο μιας σκιάς που ποτέ δεν έσβησε από την εποχή που ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου και μάλλον δεν είδε με καλό μάτι την έλευση των Σκοτσέζων και Άγγλων δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Εργασίας δεν ήταν στις επιθυμίες του πρώην εκπροσώπου της Κουμουνδούρου, αλλά η εκλέξιμη θέση στο Επικρατείας αποσόβησε την όποια μικρή-μεγάλη δυσαρέσκεια.
Γεγονός πάντως είναι ότι ο υπουργός είναι στρατιώτης του κόμματος. Σήμερα έχουν αραιώσει οι τηλεοπτικές και όχι μόνο συνεντεύξεις του στη λογική του λιγότερη έκθεση στον Τύπο, περισσότερο δουλειά και κυρίως περιμένω εντολή από τον πρωθυπουργό «να… ξελασπώσω στα δύσκολα την κυβέρνηση και το κόμμα».

Και αν οι άσπονδοι εχθροί του τον παρομοιάζουν με τον Κώστα Λαλιώτη της Κουμουνδούρου (βλέπε δήλωση για χρηματισμό βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) για την ικανότητα του στην επικοινωνιακή πολιτική, στο άκουσμα της λέξης «αλεπού» όλοι στο κόμμα βλέπουν το πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη. Μεθοδικός, εργασιομανής, μιλάει πάντα αργά και σιγά, σπανίως εκνευρίζεται –τουλάχιστον όχι μπροστά στις κάμερες. Σεβόταν με απόλυτο τρόπο τον Γιάννη Μπανιά, «υπηρέτησε» τον Αλέκο Αλαβάνο παρά τις διαφορετικές του αντιλήψεις και αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως μεγάλος αδελφός που νιώθει κάποιες φορές την ανάγκη να τον επαναφέρει στον «ίσιο δρόμο» εάν και εφόσον χρειάζεται.

Και αν οι τρεις σωματοφύλακες θα έπρεπε να οριστούν με πρόσωπα από τον περίγυρο του, οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι τρεις κολλητοί φίλοι του Πάνου Σκουρλέτη. Σύντροφοι από την εποχή του ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος πέρασαν από τη θρυλική ΕΑΡ, στον Συνασπισμό και από εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δουλεύοντας για την ημέρα που η Αριστερά θα κυβερνούσε τη χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.