Ειδησεογραφικό site

«Πάγος» Μέρκελ σε Πούτιν για την Ουκρανία

47

 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε προς τον επικεφαλής του Κρεμλίνου ότι η τετραμερής σύνοδος κορυφής με θέμα την κρίση στην ανατολική Ουκρανία δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι να υπάρξει πραγματική πρόοδος με βάση το ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ, το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι η καγκελάριος είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουν στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αποσχιστών, προκειμένου να βρεθεί μια συναινετική λύση», σύμφωνα με τη δήλωση του Γερμανού εκπροσώπου.

Η κ. Μέρκελ, η οποία χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ρωσίας για την εξεύρεση λύσης στην κρίση, είπε στον κ. Πούτιν ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν ή σε άλλη πόλη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρο της Ουκρανίας, στον οποίο επίσης ανέφερε ότι μια τετραμερής σύνοδος κορυφής θα είχε νόημα μόνο εάν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην ειρηνευτική διαδικασία, με κατάπαυση του πυρός και μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για συνομιλίες στην Αστάνα, στις 15 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα του.

Ωστόσο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον μια τέτοια σύνοδος κορυφής μπορεί να λάβει χώρα χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο του Μινσκ, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου των 12 σημείων. Περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από τον περασμένο Απρίλιο.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.