Ειδησεογραφικό site

Πάγκαλος: Από το «μαζί τα φάγαμε», στο «μαζί τα τρώμε»- Ανάλογα με του Δημοσθένη Βεργή τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ

75

Τον ανασχηματισμό, την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών αλλά και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Κεντροαριστερά με τις τριβές στη ΔΗΜΑΡ, σχολίασε την Τρίτη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος σε μια στιγμή της συνέντευξης του παραδέχτηκε ότι ήταν τελείως λάθος το περίφημο «μαζί τα φάγαμε».

Κληθείς να σχολιάσει αρχικά την επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, ο Θόδωρος Πάγκαλος είπε: «Είναι αξιοσημείωτη επιλογή τεχνοκράτη, με μεγάλη κυβερνητική πείρα και διεθνές κύρος, αξιολογότατος και με ικανότητα να κυκλοφορήσει σε διεθνείς χώρους.Η πολιτική πρέπει να είναι σταθερή, συνεπής και μετριοπαθής. Πρέπει δηλαδή να πετύχουμε ένα κάπως μεγαλύτερο πλεόνασμα του χρόνου, ώστε να δώσουμε περισσότερα λεφτά στοχευμένα, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Όχι άλλα εισοδήματα για να ξοδέψουμε. Για να ανορθωθεί η οικονομία, χρειάζεται στοχευμένη ύπαρξη ρευστού και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση. Οι μαγικές λέξεις είναι απασχόληση και επενδύσεις, με απασχόληση μέσω αυτών» είπε ο πρώην υπουργός και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην περίφημη φράση του «μαζί τα φάγαμε»:

«Αυτό που είπα, το «μαζί τα φάγαμε», είναι τελείως λάθος. Αν το ξανάγραφα και το ξαναέλεγα, θα ήταν «μαζί τα τρώμε». Βέβαια τα τρώμε ακόμα, αβέρτα! Και το ξέρει όλος ο λαός που μας ακούει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του ανασχηματισμού ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο για δύο προσεγγίσεις στις επιλογές του Αντ. Σαμαρά:

«Εχω διαπιστώσει δύο προσεγγίσεις. Η μία είναι καθαρά εκλογική, με ένα ορίζοντα που συντομεύει λόγω αυτής της εκδήλωσης και θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει μεν την προσπάθεια να βρει 180 έδρες και να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αντιμετωπίζει πλέον πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να μην τις έχει και επομένως να αναγκαστεί σε έξι μήνες να πάει σε εκλογές. Η δεύτερη είναι η δέσμευση της χώρας σε μια σειρά από υποχρεώσεις διεθνούς χαρακτήρα» είπε ο πρώην υπουργός στην εκπομπή των Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Βενιζέλος έχει και αυτός το ίδιο καθήκον, να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι σε δεινή θέση το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα κόμμα που βγήκε και είπε ότι κέρδισε στις εκλογές, διότι οι δημοσκοπήσεις το έδειχναν στο 4% και πήρε 8%, ενώ θυμάστε στις προηγούμενες εκλογές πόσο είχε πάρει. Πέραν αυτών, και οι δύο – λιγότερο ο κ. Σαμαράς και περισσότερο ο κ. Βενιζέλος, επειδή είναι μικρότερο κόμμα – έχουν πρόβλημα ενότητας της παράταξης, οχλήσεις και στο βαθμό που υφίστανται, πρέπει να ικανοποιήσουν και προσωπικές φιλοδοξίες για να απαντήσουν σ’ αυτές τις οχλήσεις. Δεν μπορείς ποτέ να το εξασφαλίσεις, όμως, με τέτοιους χειρισμούς, διότι δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι πιο ευλύγιστος, πιο σοβαρός και παράλληλα να δίνει και ένα μήνυμα προς τους άλλους να τα βρει κάπου στη μέση».

«Δεν γίνεται και μοναστήρι και σεξ… Γίνεται;»

Αναφορικά με τους νέους υπουργούς ο Θόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις. «Δεν είναι όλοι ίδιοι. Ο κ. Λοβέρδος έχει μια μακρά διαδρομή και έχει δώσει εξετάσεις και στο υπουργείο Υγείας και έχει κάνει μεταρρυθμίσεις και στο υπουργείο Εργασίας. Αρα, είναι ένας πολιτικός δοκιμασμένης και παλαιάς εμβέλειας και πρέπει να δοκιμάζονται και κάποιοι νέοι. Ο κ. Ντινόπουλος, παρότι δεν μου αρέσει καθόλου το στυλ του, που δεν επικαλείται και ο ίδιος πλέον, είναι νέος. Εχει χρόνια στη Βουλή, ήταν δήμαρχος και ξέρει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει ασχοληθεί με το συνδικαλιστικό των δημάρχων και πολιτικά είναι πολύ δραστήριος. Έρχεται τώρα να εφαρμόσει αυτά που ξέρει και αυτά που θα μάθει. Θα δούμε. Ο κ. Βορίδης είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, αλλά έχω μία επιφύλαξη: όταν κατέβηκε στις εκλογές, στη δική μου περιφέρεια, επέδειξε μια ελαστικότητα απέναντι σε ψηφοθηρικές τοποθετήσεις, διότι όπου πήγαινε, ήταν με τα αιτήματα κάθε περιοχής. Ήταν υπερβολικά ευέλικτος. Και το ίδιο ήταν και στο υπουργείο του. Το θέμα είναι να αποφύγουμε τη δημιουργία ελλειμμάτων και να έχουμε σοβαρότητα και συνέπεια πολιτικών, στα πλαίσια μιας ενιαίας πολιτικής που έχει χαραχθεί και υποστηρίζεται από τους συμμάχους μας στην ΕΕ και από τα δύο (κυβερνητικά) κόμματα στο μέλλον. Να είσαι σε μία κυβέρνηση και να κάνεις κριτική στην κυβέρνηση που μπαίνεις, είναι απαράδεκτο. Όταν μπαίνεις στην κυβέρνηση, είσαι στο μοναστήρι. Δεν γίνεται και μοναστήρι και σεξ… Γίνεται;»

«Ανάλογα ποσοστά με τον Κουβέλη παίρνει ο Δημοσθένης Βεργής»

Τέλος, για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη τον οποίο συνέκρινε με τον Δημοσθένη Βεργή…

«Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον και με γοητεύει η επιμονή των ανθρώπων αυτών που παραμένουν μέσα στην αίθουσα, Ολοι αυτοί κάθονται και ακούνε τον κ. Κουβέλη, ο οποίος κάνει το εξής: παραιτείται και μετά πηγαίνει και παρακαλάει να μη γίνει δεκτή η παραίτησή του. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό» τόνισε ο Θόδωρος Πάγκαλος και συνέχισε: «Ο Δημοσθένης Βεργής που είναι αρχηγός του κόμματος των Οικολόγων και είναι ένα ανάλογο κόμμα με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, με το ποσοστό που πήρε, έχει προβλήματα. Προβληματίζεται αλήθεια και λέει: «Να παραιτηθώ τώρα και να μου ζητήσουν να μείνω;». Είναι ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο ο Βεργής, ο οποίος είναι χρόνια στην πολιτική και παίρνει αξιοπρεπή ποσοστά, ανάλογα με αυτά του κ. Κουβέλη. Δείτε πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι κάθονται εκεί και επιμένουν για μια υπόθεση που έχει λήξει, αυτή τη ΔΗΜΑΡ. Και ίσως και άλλα κόμματα. Έγινε μια απόπειρα, από τους ίδιους ανθρώπους μέσα στον ίδιο χώρο, αλλά οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συμμετάσχουν σε μια γενικότερη προσπάθεια ανασύστασης του χώρου, η οποία μπορεί να ονομαστεί δημοκρατική προοδευτική παράταξη ή δημοκρατική παράταξη σκέτο κτλ.»

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.