Ειδησεογραφικό site

Ο Χρυσοχοϊδης: Στο Συνέδριο όλα τα θέματα, χωρίς ταμπού

43

Αποστάσεις παίρνει ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τα στελέχη του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ και τους «παπανδρεϊκούς» που θέτουν πρόωρα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό και πριν από το επερχόμενο Συνέδριο.

Τάσσεται υπέρ της μεγάλης κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, και παραπέμπει στο επερχόμενο Συνέδριο για «να βάλουμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», όπως λέει.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δείχνει να διαφωνεί με τα στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Φώφη Γεννηματά, ο Θάνος Μωραϊτης κ.α. που έθεσαν θέμα ηγεσίας, λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό. Δηλώνει, ωστόσο, ότι τα εσωκομματικά πρέπει να συζητηθούν στο Συνέδριο.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικός οργανισμός με αρχές και δημοκρατικές διαδικασίες, κορυφαία εκ των οποίων είναι αυτή στην οποία αναφέρεστε: το συνέδριό του. Εκεί εκφράζεται η συνείδηση της βάσης, συζητούνται όλα τα θέματα χωρίς κανένα απολύτως ταμπού και λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του. Προέχει λοιπόν η αναγκαιότητα ενός μαζικού, αναγεννητικού συνεδρίου.
Πεποίθησή μου είναι, ότι αν βάλουμε το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων, θα λειτουργήσει απελευθερωτικά για την παράταξη», αναφέρει.

Στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από το 8% δηλώνει:

«Ικανοποιημένος που μια παράταξη του 45% έχει βρεθεί στο 8% δεν μπορεί να είναι κανείς εντός ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, και σε αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι το τμήμα της κοινωνίας που κινείται εκτός της σύγκρουσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλο και αναζητά διέξοδο και προοπτική».

Παίρνει, επίσης, θέση, απέναντι σε όσους πολεμούν την Ελιά και επισημαίνει ότι το μέλλον ανήκει σε μια μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς, με κορμό το ΠΑΣΟΚ:

«Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι αναγκαίο, εφόσον γίνει και πάλι δύναμη της Προοδευτικής Αριστεράς. Πρέπει να εκπροσωπήσουμε ξανά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη μεσαία τάξη που αγωνίζεται να υπάρξει, τη νέα γενιά που έχει μπροστά της προκλήσεις και απειλές.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πυρήνας της Κεντροαριστεράς, που χρειάζεται η χώρα.

Η κρίση δεν μας έκανε δεξιούς. Καταλάβαμε όμως όλοι, πλέον ότι η Ελλάδα χωρίς βαθιές αλλαγές δεν θα πάει μακριά. Αποτελεσματικό, λειτουργικό κράτος, σύστημα αλληλεγγύης, γρήγορη και πραγματική δικαιοσύνη, παιδεία του σημερινού πεδίου γνώσεων και ανταγωνισμού, ασφαλιστικό, επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, δίκαιη φορολογική πολιτική είναι απόλυτες προτεραιότητες.

Η Κεντροαριστερά είναι αυτή που μπορεί να τις διασφαλίσει με συναινέσεις, και όχι ο νεοσυντηρητισμός και οι ανεύθυνες φωνές του λαϊκισμού και της επιστροφής στο χθες.

Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να προωθηθούν οι αλλαγές. Χρειαζόμαστε όλα τα ρεύματα του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με νέες προωθητικές συμφωνίες, χωρίς επετηρίδες και διακρίσεις.

Κοινή δράση, κοινή πορεία με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν διαφωνεί με την ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη οφείλουν να προτάξουν τη δική τους πρόταση εξουσίας. Δεν είμαστε παρακολούθημα κανενός. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες προκύπτουν από τους συσχετισμούς και τη στάση και των άλλων δυνάμεων. Η σημερινή συγκυβέρνηση έχει αυτή τη σύνθεση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συμμετέχει.

Γέφυρες και συνεργασίες με όσους θέλουν να αγωνιστούμε μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, για μια δίκαιη Ένωση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το ξεκαθαρίσει, γιατί όχι; Πάμε μπροστά για μια θέση ελπίδας στο νέο κόσμο, στη νέα εποχή που ζούμε».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.