Ειδησεογραφικό site

Ο Φιντέλ καλεί τις ΗΠΑ για κοινές δράσεις κατά του Έμπολα

31

Η Κούβα βρίσκεται στην πρωτοπορία της εκστρατείας κατά του ιού Εμπολα, έχοντας στείλει την 1η Οκτωβρίου 165 ειδικούς του τομέα υγείας στην Αφρική.
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο πρότεινε σήμερα, Σάββατο, στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα για να αποφευχθεί μία επιδημία στην αμερικανική ήπειρο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στα κουβανικά μέσα ενημέρωσης.

«Θα συνεργασθούμε ευχαρίστως με το αμερικανικό προσωπικό στην αποστολή αυτή», γράφει ο Φιντέλ Κάστρο στο άθρο του υπό τον τίτλο: «Η ώρα του χρέους».

«Κατανοούμε όλοι ότι επιτελώντας αυτό το έργο στο υψηλότερο επίπεδο της προετοιμασίας και της αποτελεσματικότητας, θα μάς επιτρέψει να προστατεύσουμε τον λαό μας και τους αδελφούς λαούς της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, να αποφύγουμε την επιδημία που εισήχθη δυστυχώς στις ΗΠΑ και μπορεί να εξαπλωθεί».

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την πενία των μέσων που διαθέτει, η Κούβα βρίσκεται στην πρωτοπορία της εκστρατείας κατά του ιού Εμπολα, έχοντας στείλει την 1η Οκτωβρίου 165 ειδικούς του τομέα υγείας στην Αφρική, οι οποίοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Κάστρο λέει ότι η απόφαση για την αποστολή των Κουβανών γιατρών στην Αφρική υπήρξε μία απόφαση δύσκολη, δυσκολότερη και από την απόφαση για την αποστολή στρατιωτών στην Αγκόλα (1976-1990).

Οι πολιτικές αποφάσεις που συνοδεύονται από κινδύνους για το προσωπικό… χρειάζονται υψηλό επίπεδο ευθύνης… είναι ακόμη πιο δύσκολο από την αποστολή στρατιωτών στο μέτωπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απηύθυνε χθες, Παρασκευή, σπάνιο για την Ουάσινγκτον ευχαριστήριο μήνυμα προς την Κούβα για τη συμβολή της στη διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο η αμερικανική κυβέρνηση να εκφράζεται με θετικό τρόπο για την Κούβα.

«Η Κούβα, μία χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έστειλε 165 ειδικούς του τομέα της υγείας και ετοιμάζεται να στείλει ακόμη 300», δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.