Ειδησεογραφικό site

Ο τελικός απολογισμός της καταστροφής – Ντινόπουλος: Θα προχωρήσουν γρηγορότερα τα αντιπλημμυρικά έργα

242

Το βράδυ της Κυριακής παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών ο τελικός απολογισμός της καταστροφής από τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής Χαράλαμπο Αφάλη, ώστε το δυνατόν συντομότερο να ξεκινήσει η αποκατάσταση των πληγέντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ζημιές έχουν καταγραφεί σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα από συνολικά 25 δήμους. Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους των δήμων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του πρώτου έκτακτου βοηθήματος.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδώνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να αποστείλει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το αίτημα για άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους, μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος δήλωσε την Κυριακή πως ευελπιστεί «εντός της εβδομάδας να δωθούν κονδύλια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές». Επιπλέον, «τα χρήματα θα δοθούν στους δήμους και εκείνοι θα τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν, για τις φυσικές καταστροφές σε δημόσιους χώρους αλλά και στους δημότες».

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα 586,94 ευρώ και ποιοι το βοήθημα για την οικοσκευή

Νωρίτερα, σε έκτακτη σύσκεψη, είχε αποφασιστεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών που διαμορφώνεται στα 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Στην σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ελήφθη ακόμα η απόφαση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των Δήμων, ανέφεραν, ότι έως τώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

– Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

– Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

– Ο αριθμός μελών οικογένειας.

– Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών).

– Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 50 τ.μ.).

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος.

– Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

– Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Ντινόπουλος: Θα προχωρήσουν γρηγορότερα τα αντιπλημμυρικά έργα

Ταχύτερα θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός είπε ότι «οι πλημμύρες έπληξαν φτωχογειτονιές, όπου υπάρχουν διαχρονικές πληγές, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε μπαζωμένο ρέμα».

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο, είχαν επισημάνει από το 2010 το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της δυτικής Αττικής.

Σε μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Λέκκα, είχαν αποτυπώσει σε χάρτες τις περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων, που είναι ευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Την Κυριακή αποφασίστηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.