Ειδησεογραφικό site

Ο σεισμός στο Νεπάλ κόντυνε το Έβερεστ και ανύψωσε το Κατμαντού!

49

Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση των στοιχείων από τους δορυφόρους, ο καταστροφικός σεισμός της 25ης Απριλίου στο Νεπάλ ανύψωσε τουλάχιστον κατά ένα μέτρο όλη την πόλη του Κατμαντού, ενώ ταυτόχρονα κόντυνε τις κορυφές των Ιμαλαΐων, μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ, κατά 2,5 εκατοστά.
Αναλυτικότερα, και όπως αναφέρει το Live Science, τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις μετρήσεις του ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου, Sentinel-1a.

Οι επιστήμονες συγκρίνοντας τις δορυφορικές εικόνες του ραντάρ πριν και μετά το σεισμό, διαπίστωσαν ανύψωση του εδάφους κάτω από το Κατμαντού, ενώ στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέα στοιχεία και από άλλους δορυφόρους, καθώς και η ανάλυσή τους σε μεγαλύτερο βάθος.

Με βάση, πάντως, την αρχική αυτή εκτίμηση μετά την ανάλυση των στοιχείων του Sentinel-1a, μια τεράστια περιοχή μήκους 120 και πλάτους 30 χιλιομέτρων «σηκώθηκε» γύρω στο ένα μέτρο στη διάρκεια του σεισμού, όπως δήλωσε ο βρετανός γεωφυσικός Τιμ Ράιτ του Πανεπιστημίου του Λιντς, σημειώνοντας ότι «αυτή ήταν μία από τις αιτίες που το Κατμαντού υπέστη τόσες ζημιές».

Παράλληλα, οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι μειώθηκε κατά 2,5 περίπου εκατοστά το ύψος της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το Έβερεστ δε θα σταματήσει να ψηλώνει, καθώς τα Ιμαλάια ανυψώνονται κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό ετησίως, υπό την πίεση της τιτάνιας σύγκρουσης των δύο γιγάντιων τεκτονικών πλακών, της Ινδικής και της Ευρασιατικής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.