Ειδησεογραφικό site

Λήξη συναγερμού-Με ελονοσία οι δύο ασθενείς σε «Λαϊκό» και «Σωτηρία»-Ο ΠΟΥ κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Έμπολα

72

Εκτός απομόνωσης βρίσκεται πλέον ο ασθενής που διακομίστηκε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Λαϊκό που εμφάνιζε συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο άνδρας είναι αρνητικές για τον ιό.

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών βρίσκεται τώρα ένας άντρας, ο οποίος επικοινώνησε το πρωί της Παρασκευής με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε να υποβληθεί στον έλεγχο για τον ιό Έμπολα, καθώς αφενός μεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία, αφετέρου εμφάνιζε συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της ασθένειας του αιμορραγικού πυρετού.

Ο ασθενής διακομίστηκε στο θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείου «Σωτηρία». Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε, έχει προσβληθεί από ελονοσία.

Ο άντρας θα παραμείνει, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και για τον Έμπολα -κάτι που απαιτεί από μερικές ώρες έως ένα 24ωρο.

Η εξέταση κάθε ύποπτου περιστατικού και η νοσηλεία σε θάλαμο απομόνωσης αποτελούν, σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέρη της προβλεπόμενης διαδικασίας του εντοπισμού τυχόν κρούσματος Ebola στη χώρα μας σύμφωνα με όσα ορίζει και ο ΠΟΥ.

Βάσει αυτής όλοι όσοι ταξιδεύουν από χώρες που αποτελούν εστίες επιδημίας, όπως η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία και η Νιγηρία, ή έχουν ταξιδέψει με άλλους συνεπιβάτες από αυτές τις χώρες, και επιπλέον εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης πρέπει να εξεταστούν από γιατρό αναφέροντας του το ιστορικό του ταξιδιού και των συμπτωμάτων. Μέχρι την ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου τα άτομα που αναφέρονται ως ύποπτα περιστατικά νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης νοσοκομείου.

Ο ΠΟΥ κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραματικής εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Εμπολα πρόκειται να κηρυχθεί το σύνολο των χωρών της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν »χτυπηθεί» όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 932 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας–που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής–είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε δίνουν «μάχη» για να περιορίσουν τον θανατηφόρο ιό, ενώ σύμφωνα με το CNN, ο ιός έχει εξαπλωθεί και στη Νιγηρία.

Ο «κόκκινος» συναγερμός του ΠΟΥ έρχεται καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

«Εξαιρετικά μικρός» ο κίνδυνος ο ιός να φτάσει στην Ευρώπη

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι «εξαιρετικά μικρός».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι ο κίνδυνος η επιδημία του Εμπολα να φθάσει στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι εξαιρετικά μικρός. Τόσο διότι μικρός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί, όσο και εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του ιού, μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς», αναφέρει ο ευρωπαίος επίτροπος σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της επιδημίας στη δυτική Αφρική.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί εδώ και μήνες την κατάσταση στη Δυτική Αφρική και στην πολύ μικρής πιθανότητας περίπτωση που ο ιός Εμπολα θα φθάσει στην Ευρώπη, είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε το φάρμακο για τον Έμπολα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Εμπολα

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο ιός Εμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία».

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν το ξέσπασμα του ιού και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι αρχές μπορούν να αξιολογούν εάν τα νέα φάρμακα ή οι θεραπείες είναι αποτελεσματικά, είπε.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον τομέα της δημόσιας υγείας, αλλά θα συνεχίσω να αναζητώ πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.

Πηγή: .protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.