Ειδησεογραφικό site

Ο Πολωνός πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας στην ηγεσία της Ε.Ε.

41

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι (Σοσιαλιστές) θα διαδεχθούν τελικά τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάθριν Άστον στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Παρόλο που η υποψηφιότητα της Φεντερίκα Μογκερίνι εθεωρείτο δεδομένη, ο Ντόναλντ Τουσκ είχε να αντιμετωπίσει την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. Ωστόσο ο Χέρμαν φαν Ρομπέι φρόντισε να διευκολύνει τους δημοσιογράφους καθώς μιλώντας με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μπροστά από ένα μικρόφωνο που ξέχασαν ανοιχτό επιβεβαίωσε πως ο Ντόναλντ Τουσκ θα διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Ο κ. Τουσκ θα ναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2014 και η θητεία του θα λήξει την 31η Μαΐου 2017, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα είναι παράλληλα και μια από τις αντιπροέδρους της Κομισιόν θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, μαζί με τους υπόλοιπους Επιτρόπους της Επιτροπής Γιουνκέρ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ θα συναντήσει όλους τους Επιτρόπους που προτάθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ένωσης με σκοπό να παρουσιάσει τις αρμοδιότητες ενός εκάστου το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει έπειτα, μέσα στον Οκτώβριο, να εγκρίνει ή να απορρίξει το σύνολο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.