Ειδησεογραφικό site

Ο Μελανσόν επιλέγει τον Λαφαζάνη και «γυρίζει την πλάτη» στον Τσίπρα

35

Όπως όλα δείχνουν, η στενή σχέση ανάμεσα στον πρώην ηγέτη του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν και του Αλέξη Τσίπρα μάλλον φθάνει σε ένα τέλος. Τα μηνύματα για το… διαζύγιο έφθασαν την τελευταία εβδομάδα με δηλώσεις του Γάλλου πολιτικού, όπου σύμφωνα με αναλυτές γαλλικών εφημερίδων, παίρνει αποστάσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό και τις κινήσεις του μετά το δημοψήφισμα. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Sud-Ouest, o Μελανσόν ήταν ξεκάθαρα αντίθετος στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «Οι Έλληνες ψήφισαν «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο, αλλά ο Τσίπρας το υπέγραψε».

Ο μέχρι πρότεινος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, είναι πλέον φανατικός υποστηρικής της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, συναντήθηκε την Κυριακή με τον Γιάννη Βαρουφάκη σε επαρχία της Γαλλίας στο πλαίσιο της 43ης Γιορτής των Ρόδων προσκαλεσμένοι και οι δύο του πρώην υπουργού Οικονομίας Αρνλό Μοντερμπούρ. Οι τρεις πολιτικοί άνδρες- Μοντεμπούρ, Μελανσόν και Βαρουφάκης – είχαν μία εκτενή συζήτηση με τον Γ. Βαρουφάκη να δηλώνει ότι θέλει να ιδρύσει ένα προοδευτικό ευρωπαϊκό κίνημα επισημαίνοντας ότι η ψυχή του ράγισε από τη διάσπαση του κόμματος.

varoufakis-melanson

Την επιβεβαίωση του τέλους της σχέσης μεταξύ Τσίπρα-Μελανσόν ήρθε να δώσει η σημερινή ανακοίνωση της «Λαϊκής Ενότητας» σύμφωνα με την οποία υπήρξε μία εκτενής τηλεφωνική συνομιλία του κ. Λαφαζάνη με τον κ. Μελανσόν.

Η ακριβής δήλωση της «Λαϊκής Ενότητας» όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Iskra έχει ως εξής:

«Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης συνομίλησε σήμερα, με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ευρωβουλευτή και υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2012, και τους Ντανιέλ Σιμονέ και Ερίκ Κοκερέλ, εθνικούς συντονιστές του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε συντροφικό κλίμα και επέτρεψε να διαπιστωθούν κοινοί προβληματισμοί στα βασικά ζητήματα που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για τον κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ευρώπη. Οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο και οι συνέπειές τους μεγιστοποιούνται σε χώρες που, όπως η Ελλάδα, υφίστανται διαδοχικά Μνημόνια. Αυτές οι πολιτικές επιβάλλονται με τον πλέον ωμό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες και εφαρμόζονται δια μέσου των θεσμών της ΕΕ. Οδηγούν σε όξυνση των ανισοτήτων, σε αυξανόμενη διαίρεση της Ευρώπης και στην άρνηση κάθε ιδέας δημοκρατίας, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό που αναδύεται είναι μια Ευρώπη υπό γερμανική ηγεμονία, υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και σε μια γεωπολιτική αντίληψη αντάξια του Ψυχρού Πολέμου. Μια Ευρώπη που αντιτίθεται με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα σε κάθε προσπάθεια προοδευτικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, τo ευρώ δεν είναι απλά ένα ενιαίο νόμισμα αλλά ένα πολιτικό σχέδιο και ένα μέσο εκβιασμού απέναντι σε κάθε εγχείρημα ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαιρέτησε την πρόταση του Αριστερού Κόμματος Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β. Μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της «άλλης Αριστεράς» που θέλουν να αλλάξουν την σημερινή Ευρώπη και να ανοίξει την συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, χωρίς να το καθιστά αυτοσκοπό, θα μπορούσε να καταλήξει και στην ρήξη με το ευρώ εάν οι ηγέτες και οι θεσμοί εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας και άρνησης της δημοκρατίας. Αυτό το διεθνιστικό σχέδιο επείγει εάν θέλουμε να μείνουμε πιστοί στις προσδοκίες και τους αγώνες των προοδευτικών δυνάμεων της και των λαών της Ευρώπης. Η ύπαρξή του τους τελευταίες μήνες ήταν αναγκαία και θα είχε βοηθήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί στους εκβιασμούς του Eurogroup. Αυριο θα είναι απαραίτητη εάν οι δυνάμεις που καταπολεμούν την Ευρώπη της λιτότητας ανέλθουν στην εξουσία στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή την Γαλλία.

Τέλος, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν προσκάλεσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη θερινή συνδιάσκεψη του Αριστερού Κόμματος που διεξάγεται στην Τουλούζη. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταβεί στην Τουλούζη και σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στη Γαλλία να συναντήσει τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν το συντομότερο δυνατό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.