Ειδησεογραφικό site

Ο Κάρολος Παπούλιας στο Αλγέρι

40

Επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία πραγματοποιεί ο Κάρολος Παπούλιας, όπου κατέθεσε στεφάνι εξ ονόματος του ελληνικού λαού στο Μνημείο των Μαρτύρων, ενώ επισκέφτηκε και το Μουσείο των Αγωνιστών της Επανάστασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε πρόσκληση για να μεταβεί στο Αλγέρι από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του Αλγερινού Λαού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Παπούλια μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο:

«Με αισθήματα χαράς επισκέπτομαι την Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας, προσκεκλημένος του παλαιού και καλού μου φίλου, Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Η επίσκεψή μου αυτή συμπίπτει με τα 60 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του Αλγερινού Λαού, την 1η Νοεμβρίου 1954. Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε από έναν λαό αποφασισμένο να ανακτήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία του. Ήταν ένας αγώνας άνισος και μέχρις εσχάτων και πέτυχε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Αυτούς τους ανθρώπους, ήρωες και αγωνιστές, ήλθαμε να τιμήσουμε εδώ σήμερα, καταθέτοντας, στο Μνημείο των Μαρτύρων στεφάνι εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού, και επισκεπτόμενοι το Μουσείο των Αγωνιστών της Επανάστασης το οποίο διατηρεί άσβεστη την μνήμη των ιστορικών και ενδόξων αυτών πράξεων.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δίκαιου αγώνα της Αλγερίας για αυτοδιάθεση και υπήρξε εκ των πρώτων κρατών που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την ανεξάρτητη Αλγερία το 1962. Την απτή μας υποστήριξη την επιδείξαμε διαχρονικά, ακόμη και στη δύσκολη περίοδο της δεκαετίας του 1990, διατηρώντας συνεχώς ανοικτή την Ελληνική Πρεσβεία στο Αλγέρι και κατά συνέπεια, ανοικτούς και τους διαύλους επικοινωνίας των δύο κρατών και λαών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει και στο μέλλον να επιδεικνύει την αμέριστη συμπαράσταση και την φιλία της προς τον λαό της Αλγερίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.