Ειδησεογραφικό site

Γιούνκερ: Δεν θα ήθελα να δω ακραίες δυνάμεις στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές – Δυσφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις

37

Με μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ανά χείρας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεοπτικό debate της αυστριακής τηλεόρασης, όπου «ανακρίθηκε» από δημοσιογράφους του EuObserver και άλλα Μέσα με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ δεν έκρυψε την προτίμησή του για το ποιον θα ήθελε στη θέση του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και ποιον θα προτιμούσε να είναι νικητής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Μπορεί να μην κατονόμασε το κόμμα που προτιμάει, «φωτογράφησε» όμως εκείνο που δεν θα ήθελε να αναλάβει τα ηνία.

«Πιστεύω πως οι Έλληνες, που έχουν περάσει πολύ δύσκολα, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για τη χώρα τους και την Ευρωζώνη, ένα λάθος αποτέλεσμα στις εκλογές. Προσωπικά δεν θα ήθελα να δω ακραίες δυνάμεις να αναλάβουν τη διακυβέρνηση». Στο σημείο αυτό πιέστηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους να κάνει σαφές αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «ακραία δύναμη», αλλά εκείνος απάντησε με… ντρίπλα: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν το μάτι και την καρδιά τους στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών».

Για να συμπληρώσει με νόημα: «Κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές πρέπει να έχει κατά νου αυτά τα πρότυπα, να ανταποκρίνεται σε αυτά. Δεν θα αναφερθώ στο ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά θα προτιμούσα οικεία πρόσωπα να αναδειχθούν». Μια αναφορά που στο EuObserver ακούστηκε σαν μια κίνηση συμπαράταξης στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα.

Δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Γιούνκερ

Την έντονη δυσφορία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις οποίες, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφραζε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν ότι είναι κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται.

Τόνιζαν όμως πως την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέκονται με σεβασμό απέναντι στις διαθέσεις του ελληνικού λαού και μάλιστα θέτουν και ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων πολιτικών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τα διλήμματα που θέτει εν όψει των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την επαναφορά στο προσκήνιο του όρου Grexit.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανατρέχει στο 2011 για να υπενθυμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς αποκαλούσε “προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου» που «προκαλεί πανικό στην αγορά» τα περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας».

«Το 2014», συμπληρώνει, «το κυβερνητικό επιτελείο καταφεύγει σε χειρότερη εκστρατεία τρομοκράτησης και εκβιασμού της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία».

«Ειλικρινά θεωρούν ότι με τέτοια φτηνή επιχειρηματολογία και λάσπη θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.