Ειδησεογραφικό site

Ο Βενιζέλος μίλησε για τις… 50 αποχρώσεις του γκρι – Για να δείξει πως διαπραγματέυεται η κυβέρνηση

45

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων για την κυβέρνηση ότι «υποδύεται ότι διαπραγματεύεται»καθώς και ότι «διαπραγματεύεται εσωτερικά με την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
«Η χώρα πρέπει να αποφύγει ιστορικές βλάβες», προσέθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει που πάμε.

Μάλιστα, σε κάποια αποστροφή του λόγου του και θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει πολλές και διαφορετικές διαπραγματευτικές γραμμές έκανε και μια αναφορά στο περίφημο βιβλίο, που έγινε μάλιστα και ταινία «50 αποχρώσεις του Γκρι».

««Θέλετε να σας θυμίσω πόσες αποχρώσεις του γκρι έχει η κυβέρνησή σας γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης όλο αυτό το διάστημα;», αναρωτήθηκε και προσέθεσε:

«50 αποχρώσεις του γκρι μπορώ να μετρήσω».

Ο κ. Βενιζέλος για μια ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να προσχωρήσει στην πολιτική τους, λέγοντας ότι δυο τινά υπάρχουν είτε να ζητήσει η κυβέρνηση συγνώμη από το λαό, είτε να καταστραφεί η χώρα. «Το θέμα δεν είναι να δικαιωθούμε εμείς αλλά να μην καταστραφεί η χώρα», προσέθεσε.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της βιωσιμότητας του Χρέους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με το να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο, ουσιαστικά κάνει τρία πράγματα:

α. Απαγορεύει στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις στη χώρα,

β.Μπλοκάρει την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών και

γ. μας απομακρύνει από την έξοδο στις αγορές.

Το ΔΝΤ απειλεί με ξαφνικό θάνατο

Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ διεμήνυσε πως για να εκταμιεύσει τις δόσεις προς την Ελλάδα «είτε η ΕΕ θα κουρέψει το χρέος είτε η Ελλάδα θα πάρει πρόσθετα μέτρα» και υποστήριξε: «Αυτό τι θεωρείτε ότι είναι; Φιλική παρέμβαση ή απειλή ξαφνικού θανάτου με κορυφαίο παράδειγμα την Αργεντινή; Δεν είναι φιλική παρέμβαση είναι ωμή απειλή ξαφνικού θανάτου ότι θα επαναληφθεί το Αργεντίνικο παράδειγμα».

Είπε ότι η προεκλογική και μετεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναφορικά με την μη βιωσιμότητα του χρέους μετετράπη σε μπούμερανγκ καθώς  «βιώσιμο είναι τεχνική ερμηνεία καθώς λογίζεται έτσι από τις αγορές, την ΕΚΤ κλπ ώστε να επιτρέπεται ή όχι η χρηματοδότηση της χώρας. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση  έλεγε ότι δεν είναι βιώσιμο απαγορεύει καταστατικά στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις. Το ΔΝΤ αξιώνει από την ΕΕ σε κάθε γιουρογκρουπ να επιβεβαιώνει την βιωσιμότητα του χρέους . Το να λέει η ελληνική κυβέρνηση  ότι δεν είναι βιώσιμο νομικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Αν λέμε οι ίδιοι ότι δεν είναι βιώσιμο απομακρυνόμαστε από τις αγορές και υπονομεύουμε το βασικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού στόχου. Αυτοϋπονομευόμαστε».

«Καλή επιτυχία στον Δραγασάκη»

Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε να έχει επιτυχή κατάληψη η συνάντηση του κ. Γ. Δραγασάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, έθεσε όμως μια σειρά από «προβληματικά» ζητήματα. «Ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Τσακαλώτος είναι στην Φρανκφούρτη επιδιώκοντας συνάντηση με τον κ. Ντράγκι. Από την συνάντηση απουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος όμως θεσμικά θα συζητήσει με τον κ. Ντράγκι στις 11.5 στο γιουρογκρουπ. Αντιφατικά πράγματα» σημείωσε για να προσθέσει «Αυτή η συνάντηση σήμερα σε πιο πλαίσιο διεξάγεται και με ποια αξιοπιστία; Τι κάνουν οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος; Πάνε να απειλήσουν και να εκβιάσουν με κάτι που θα συμβεί στην Ελλάδα εναντίον της και με κάποιες επιπτώσεις στην ΕΕ;».

«Παν – επόπτης ο κ. Βούτσης. Πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας ο Κατρούγκαλος»

Πέραν των παραπάνω ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου παραβιάζοντας την αυτονομία των Ανεξάρτητων Αρχών και την λειτουργία της Διαύγεια.  Αναφορικά με τον κ. Κατρούγκαλο είπε ότι «έχει πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας» ενώ για τον κ. Βούτση σημείωσε « Είναι εδώ και παρεμβαίνει (σ.σ. Ολομέλεια) σε όλους τους υπουργούς που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του  ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν εδώ και στον κ. Παρασκευόπουλο ως πανεπόπτης υπουργός Εσωτερικών»

Τα σχόλια είναι κλειστά.