Ειδησεογραφικό site

Ο «αμυντικός» Τσίπρας και ο ροκ σταρ Βαρουφάκης – Μια καυτή βραδιά και για τους δύο

62

 

Την περασμένη εβδομάδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να μην παρακολουθήσει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να πάει για… σουβλάκια σε γνωστό στέκι στα Πετράλωνα.

Χθες, ένας έτερος πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα που πλέον έχει μετατραπεί σε σκληρό επικριτή του, ο Γιάννης Βαρουφάκης, επέλεξε να πάει για… κρασάκι.

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που ανέβηκε στο Twitter από την καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Sussex, Mariana Mazzucato, ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας απολάμβανε χαλαρός ένα ποτήρι κρασί μαζί την καθηγήτρια και τον συνθέτη Brian Eno.

Ολα δείχνουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δεν βρίσκεται σε κανένα ψηφοδέλτιο, έχει κατά ώρας εγκαταλείψει την Ελλάδα και έχει επιστρέψει στις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.

Υποδοχή ροκ σταρ για τον Γιάνη

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση ενάντια στη λιτότητα στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας. Διοργανωτής ήταν η «Λαϊκή Συνέλευση κατά της Λιτότητας» (People’s Assembly against Austerity) που συνενώνει μια σειρά αριστερών και λαϊκών οργανώσεων και κινημάτων της Βρετανίας.

Ο κ. Βαρουφάκης έγινε δεκτός με θερμότατα χειροκροτήματα από τα περίπου 1.000 μέλη του ακροατηρίου, τα οποία όρθια τον χειροκρότησαν παρατεταμένα και στο τέλος της εκδήλωσης. Στη συνέχεια μάλιστα περίμεναν επί περίπου μισή ώρα για να τον χαιρετήσουν ή να φωτογραφηθούν μαζί του.

Όπως σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα έγινε εργαστήριο λιτότητας, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική αυτή δεν λειτουργεί.

Είπε στο κατά βάση βρετανικό κοινό ότι η χώρα τους δεν έχει βιώσει πραγματική λιτότητα, ούτε καν υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε ό,τι αφορά την πολιτική της τωρινής βρετανικής κυβέρνησης, είπε ότι έχουν εφαρμοστεί δημοσιονομικά μέτρα μόνο στο 1/18 αυτών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. Σχολίασε ότι η βρετανική συντηρητική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ωστόσο τη ρητορική της λιτότητας για να αναδιανείμει τα εισοδήματα ακόμα περισσότερο προς τους έχοντες.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, είπε ότι οι πιστωτές τού ζητούσαν να υπογράψει τη σύναψη νέου δανείου υπό συνθήκες λιτότητας, γνωρίζοντας ότι τα χρήματα δεν θα μπορούσαν να επιστραφούν. Πεποίθησή του είναι, όπως εξήγησε, ότι αυτό δεν οφειλόταν σε κάποια ιδεολογική ακαμψία, αλλά ότι επρόκειτο για μια βάρβαρη πολιτική που στόχο είχε τον παραδειγματισμό άλλων χωρών, όπως η Ισπανία.

«Η πολύτιμη έννοια της αλληλεγγύης στην ευρωζώνη κακοποιήθηκε, ακριβώς όπως η έννοια της δημοκρατίας κακοποιήθηκε στο Ιράκ από τους εισβολείς», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Κάλεσε την Αριστερά να βρει νέους τρόπους προσεταιρισμού των νέων, προσφέροντάς τους -μεταξύ άλλων- ευκαιρίες και πεδίο δράσης στον χώρο της τεχνολογίας της πληροφορίας. Εξέθεσε παράλληλα ένα δυνητικό σχέδιο ενίσχυσης στοχευμένων κρατικών δαπανών στη Βρετανία, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο νέος ηγέτης των Εργατικών, μέσω μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας που θα έχει την κάλυψη και στήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας.

Κλείνοντας, θέλησε -όπως είπε- να μεταφέρει στους Εργατικούς του κ. Κόρμπιν ένα μάθημα που ο ίδιος διδάχθηκε ως υπουργός Οικονομικών: ότι οι αντίπαλοι θα χρησιμοποιήσουν ως όργανό τους τον φόβο, αξιοποιώντας τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός, όμως», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι ο φόβος μέσα στις τάξεις μας και την κυβέρνησή μας. Ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι η Θάτσερ, αλλά ο Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ (σ.σ.: πρωθυπουργός κυβέρνησης των Εργατικών που το 1931 συμφώνησε στον σχηματισμό «εθνικής κυβέρνησης» με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους, με αποτέλεσμα επί δεκαετίες να θεωρείται «αποστάτης» για τους Εργατικούς)».

Ο Βαρουφάκης, ο Τομά Πικετί και η Mariana Mazzucato ανήκουν στους νέους μαρξιστές οικονομολόγους που γυρίζουν από διάλεξη σε διάλεξη και έχουν ανοίξει πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.