Ειδησεογραφικό site

Ούτε διάχυση του ΠΑΣΟΚ ούτε και περιχαράκωση!

42

Toυ Θόδωρου Τσίκα, μέλους ΚΕ ΠΑΣΟΚ

Κύριο μέλημα είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας. Για να αντιμετωπίσει το δεξιό συντηρητισμό της ΝΔ και τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκαταστήσει την ισορροπία του πολιτικού συστήματος, καθώς σήμερα οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις του είναι διάσπαρτες.
Η συνεργασία πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλειά τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον να αρνηθεί την ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του.
Η συμφωνία θα είναι προγραμματική. Δεν μπορεί να αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Για το πώς θα προχωρήσει η μετά μνημόνιο Ελλάδα: με ποιο σχέδιο, με ποιες προτάσεις, με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις.
Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωσή του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Είναι αναγκαίο να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί στις σχετικές διαδικασίες με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη διεργασία, πρέπει να είναι: Ούτε διάχυση ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση ούτε περιχαράκωση!
Ταυτοχρόνως, οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις «ψυχές», τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς.
Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Η προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.