Ειδησεογραφικό site

Οργισμένη αντίδραση Μέρκελ στην πρόταση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

49

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βερολίνο βρέθηκε το θέμα της Αγίας Σοφίας και οι δημόσιες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού να μετατραπεί σε τέμενος.

Πληροφορίες που μεταδίδει η Deutsche Welle κάνουν λόγο για οργισμένη αντίδραση της καγκελαρίου στη δεδηλωμένη πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να χαρακτήρισε την πρόθεση ως απαράδεκτη.

Όπως σημειώνει η DW, η στάση της καγκελαρίου είναι πολύ πιο κατηγορηματική από αυτή του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η οποία διεξαγόταν περίπου την ίδια ώρα με τη συνάντηση Μέρκελ-Βαρθολομαίου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Σαουσάν Σεμπλί δήλωνε ότι ναι μεν το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο «ικανοποιεί όλους», συγχρόνως όμως διαβεβαίωνε ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην Τουρκία».

Αντίθετος με την πρόταση Ερντογάν δήλωσε και επόμενος συνομιλητής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο τουρκικής καταγωγής και εκ των ηγετών του Κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ.

«Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα μιας τέτοιας πρόθεσης. Η Τουρκία δεν υστερεί από τζαμιά -αντιθέτως. Πρόκειται μάλλον για μια χειρονομία ταπεινωτικού χαρακτήρα για τους χριστιανούς, για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν κατά την άποψη μου ένα έξυπνο και σωστό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Και αν είναι να ανοίξει για θρησκευτικές λειτουργίες, τότε όχι μόνο για τους μωαμεθανούς αλλά θα πρέπει και ο Πατριάρχης να έχει τη δυνατότητα να κάνει λειτουργίες» είπε στη Deutsche Welle.

Τα σχόλια είναι κλειστά.