Ειδησεογραφικό site

«Μέτωπο» με Τσίπρα και Παυλόπουλο άνοιξε η Ζωή με αφορμή τις πρόωρες εκλογές

65

Αδειασε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τις διαρροές ότι η πρόεδρος της Βουλής θεωρεί άκυρη τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών καθώς η ίδια δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει πως δεν έχει ενημερωθεί θεσμικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις και επομένως, επικαλείται το άρθρο 37 του Συντάγματος και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες Παυλόπουλος-Κωνσταντοπούλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα, η οποία, μάλιστα, διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με την Ζωή να διαμαρτύρεται ότι την… παρακάμπτουν και ότι καταστρατηγούνται η συνταγματική και η θεσμική τάξη.

Η οργισμένη απάντηση Παυλόπουλου στη Ζωή

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πάντως, αδειάζουν εντελώς τη πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος στη διαδικασία διερευνητικών εντολών, και σημειώνουν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος.  Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

Zωή: Δεν έχει προηγούμενο αυτό που έγινε

Στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε θεσμικά για την παραίτηση της κυβέρνησης, μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο σύντομο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη στη Βουλή, ύστερα από αίτημα του τελευταίου. Η πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «θεσμικό ατόπημα» αλλά και για «ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή που έδειξαν πριν καν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα του συντάγματος».

«Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την πρόεδρο της βουλής και με τη σειρά της αυτή το Σώμα για πρόωρες εκλογές και δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ενημερώνει την πρόεδρο της βουλής. Κανονικά έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, αλλά δεν υπήρξε. Παρά την απόπειρά μου να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της δημοκρατίας πριν συναντηθεί μαζί σας, δυστυχώς εκείνος επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντηση μαζί σας. Μιλήσαμε μετά όπου επέλεξε να μου πει κάποιες ερμηνείες που δεν βασίζονται στο γράμμα του συντάγματος».

H οργισμένη ανακοίνωση της Ζωής:

«Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.

Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.

Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.

Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.

Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.

Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1,  προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:
«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.

Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα – εγγυητή της δημοκρατίας.

Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.

Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.
Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Προεδρία της Δημοκρατίας: Εκείνη όφειλε να μας ενημερώσει

Κύκλοι της προεδρίας μιλώντας στο iefimerida.gr εξέφραζαν εκ νέου την δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής. «Ύστερα από τη νέα παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ό,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”».

«Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Το άρθρο 11 που επικαλείται η Ηρώδου του Αττικού περιγράφει σαφώς τις αρμoδιότητες τoυ Πρoέδρoυ της Βουλής. Στην παράγραφο 4 σημειώνει κατά τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας – ούτε καν από την τυπολάτρη Ζωή Κωνσταντοπούλου:

«6. O Πρόεδρoς της Boυλής ενημερώνει τoν Πρόεδρo της Δημoκρατίας για τη σύνθεση και τις oυσιώδεις μεταβoλές των Koινoβoυλευτικών Oμάδων» αναφέρει ρητά, κάτι το οποίο δεν έπραξε η κα Κωνσταντοπούλου στην περίπτωση της ομάδας Λαφαζάνη που ανεξαρτητοποιήθηκε.

Η συνάντηση με τον Μεϊμαράκη

Μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης, στη συνάντηση που είχε με την Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε: 

-ήλθα σε εσάς ως τρίτο πολιτειακό παράγοντα

-η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά τη γνώμη της προέδρου

-δεν μπορώ να καταλάβω ότι στην κάθε διαφωνία της κυβέρνησης με την πρόεδρο της βουλής

-θα προτρέψω τους αρχηγούς των κομμάτων  να συναντηθούν και μαζί σας για να  βρεθεί ένας κοινός τόπος

-η πρόεδρος της βουλής έχει τέτοια δικαιώματα

-όλοι οι πρόεδροι έχουμε συμβάλει, σιωπηρά, στο να εκτονωθούν καταστάσεις

-πιστεύω ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτό

Με τη σειρά της η Ζωή είπε τα εξής: 

-να προχωράγαμε την πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσουμε ποια είναι η διάθεση κάθε συναδέλφου

-ζωή

-ήταν αυτονόητο ότι θα ανταποκρινόμουν στην πρότασή σας

-και εσείς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήσαστε ο τέταρτος πολιτειακός παράγοντας

-η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν εκφράζεται με διαρροές, για αυτό εξέδωσα ανακοίνωση για το θεσμικό ατόπημα που έχει γίνει στην οποία επισημαίνεται η ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή που έδειξαν πριν καν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα του συντάγματος

-δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την πρόεδρο της βουλής και με τη σειρά της αυτή το Σώμα

-και δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο ο πρότερος της Δημοκρατίας να μην ενημερώνει την πρότερο της βουλής

-κανονικά έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, αλλά δεν υπήρξε

-παρά την απόπειρά μου να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της δημοκρατίας πριν συναντηθεί μαζί σας, δυστυχώς εκείνος επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί μου μετά τη συνάντηση μαζί σας

-μιλήσαμε μετά όπου επέλεξε να μου πει κάποιες ερμηνείες που δεν βασίζονται στο γράμμα του συντάγματος

-επειδή η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια  ανέμενα να υπάρξει θεσμική λειτουργία που δεν υπήρχε από την πλευρά των άλλων δύο θεσμικών παραγόντων

-σας ευχαριστώ που λέτε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν πρέπει να δρομολογούνται ερήμην της βουλής

-θα προσπαθήσω να προστατευτεί το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.