Ειδησεογραφικό site

Οργή για τη διανομή δωρεάν τροφίμων στο Κιλκίς

30

Η αναταραχή ξεκίνησε από πέρυσι. Η καθιερωμένη δωρεάν διανομή τροφίμων, φρούτων κλπ αντί να προκαλέσει χαρά και κάποια ανακούφιση, έφερε οργή, θλίψη και διαμαρτυρίες.

Στην αρχή διστακτικά αλλά στη συνέχεια, και ειδικά φέτος, οι φωνές είναι αισθητές. Ο λόγος για τη διανομή τροφίμων όπως τυροκομικά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, όσπρια, και φρούτα από πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας. Τα είδη αυτά διανέμονται εντελώς δωρεάν για τους δικαιούχους με τα χαμηλότερα έως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η διαδικασία προβλέπει ότι τα είδη έρχονται στο νομό και παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας. Στη συνέχεια τα είδη παραδίδονται σε κάποιον φορέα με φιλανθρωπικό έργο και φυσικά με κάποιο «μηχανισμό» άνετης διανομής. Και όπως είναι φυσικό, για την εύκολη διανομή των ειδών επιλέχθηκαν οι δυο Μητρόπολεις του νομού και μέσω αυτών η διανομή από τις κατά τόπους Ενορίες οι οποίες συντάσσουν τις ειδικές λίστες με τις δικαιούμενες οικογένειες και άτομα.

Ομαλά στην Παιονία, προβλήματα στο Κιλκίς

Στην περιοχή ευθύνης της Μητρόπολης Γουμένισσας μέχρι στιγμής δεν παρουσιάσθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα στη διαδικασία διανομής. Αντίθετα στην περιοχή ευθύνης Μητρόπολης Κιλκίς οι διαμαρτυρίες περισσεύουν. Αιτία φυσικά και πάλι το χρήμα. Η οικονομική επιβάρυνση δηλαδή που επιβάλλει η Μητρόπολη, αναιτίως, στις ενορίες οι οποίες τελικά επιβαρύνονται, αφού οι ωφελούμενοι λαμβάνουν δωρεάν τα εφόδια.

Μια νταλίκα με φρούτα π.χ. έχει στο φορτίο της περί τα 1300 κιβώτια. Τα έξοδα που απαιτούνται για την εκφόρτωση τους στις αποθήκες της Μητρόπολης, αφορούν σε λίγες εκατοντάδες ευρώ για τους εργάτες της εκφόρτωσης. Πέραν τούτου, ουδέν. Κι όμως η Μητρόπολη Κιλκίς, σύμφωνα με μαρτυρίες ιερέων χωριών απαιτεί αντίτιμο ενός ευρώ ανά κιβώτιο που παίρνει κάθε ωφελούμενος. Για δε τα ακριβότερα τρόφιμα, το απαιτούμενο αντίτιμο είναι μεγαλύτερο, με τη δικαιολογία των εξόδων μεταφοράς και εκφόρτωσης, ενώ είναι γνωστό ότι τα εφόδια μεταφέρονται στα χωριά με εθελοντική διάθεση από τους κατοίκους.

Πηγή: seleo.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.