Ειδησεογραφικό site

Ομπάμα: Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης – Μέρκελ: Το πρόγραμμα διάσωσης βάση κάθε διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα

48

Ουκρανική και ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και άρωμα Ελλάδας κυριάρχησε στη συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρέθηκε στον Λευκό Οίκο.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, σε μία προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου να αποτρέψει την αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο, όπως σκοπεύει η αμερικανική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συγχαρητήρια στην Γερμανίδα καγκελάριο για την επανεκλογή της και τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες της χώρας.

Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και πάντα συνομιλούμε σχετικά με θέματα ασφαλείας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες του με την καγκελάριο συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα.

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης», τόνισε ο Ομπάμα και συμπλήρωσε πως πρέπει να ανακάμψει η ανάπτυξη της χώρας.

Συνεχίζουμε να επιθυμούμε μία διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας πρόσθεσε ο Ομπάμα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία παραβίασε κάθε δέσμευση που σημειώθηκε στην συμφωνία του Μινσκ», τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως με την Μέρκελ συμφώνησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σχετικά με την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως η αμερικανική και η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν ενωμένες στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην έκτακτη κατάσταση της επιδημίας του Έμπολα, επισημαίνοντας πως πρέπει η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πιο γρήγορη στην αντίδρασή της.

Σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα, η Μέρκελ τόνισε πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μιας διπλωματικής λύσης, συμπληρώνοντας πως αν παραιτηθούμε από την εθνική κυριαρχία των χωρών, τότε δε θα είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε την ειρήνη.

Ερωτηθείς σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα απάντησε ότι ο ίδιος και η Μέρκελ συμφωνούν στο ότι η πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης είναι χαμηλή.

Ωστόσο, επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να συνεργαστεί ώστε να υπάρξει διπλωματική επίλυση της κρίσης. Αν, όμως, δεν επιτύχουν τότε οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται στη Μόσχα. Αν η διπλωματία αποτύχει, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, συμπλήρωσε ο Ομπάμα και ανάμεσα σε αυτές είναι ο εξοπλισμός του Κιέβου με βαρύ οπλισμό.
Τόνισε δε, ότι η καλύτερη λύση είναι η βοήθεια στο Κίεβο ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά.

Από την άλλη η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως επιχείρησε μαζί με τον Ομπάμα να βρεθεί μία διπλωματική λύση.

«Προσπαθούμε ώστε να σημειωθεί εκεχειρία και να υπάρξουν συνθήκες ώστε να μην σημειώνονται καθημερινά θάνατοι αμάχων. Εγώ η ίδια δε θα μπορώ να συνεχίσω να ζω αν δεν γίνουν αυτές οι προσπάθειες. Αν κάποια στιγμή η επιτυχία δεν είναι δυνατή, ακόμα και αν προσπαθήσουμε όλοι, τότε οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει επιπλέον πιθανότητες ώστε να δούμε τι θα γίνει. Εκπλήσσομαι κάποιες φορές, όπως για την υπόθεση του Ιράν. Επιβλήθηκαν κυρώσεις και έφεραν επιτυχία.  Ήταν καλό λοιπόν να επιβληθούν κόστη στη Ρωσία, γιατί μοιάζει να επηρεάζεται από αυτό η χώρα. Επομένως, στηρίζω την επιβολή κυρώσεων», δήλωσε η Μέρκελ.

Επομένως, αυτό που επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι μόνο η εκεχειρία στην περιοχή αλλά και η τήρηση ορισμένων κανόνων, όπως είπε. Όσο για την τρομοκρατία τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία και διάλογος για την ασφάλεια.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι στηρίζουμε την Ουκρανία και στόχος μας δεν είναι να εξοπλιστεί το Κίεβο ώστε να εξαπολύσει επιθέσεις, αλλά να μπορεί να αμυνθεί, δήλωσε ο Ομπάμα.

Όπως είπε, ο πρόεδρος Ποροσένκο θέλει να γίνονται σεβαστά τα σύνορα της χώρας του, επομένως δε θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο σημείο που θα μπορεί κανείς να πει ότι τα όπλα είναι απαραίτητα, αλλά να αποφευχθεί η Ρωσία να εισβάλει σε ουκρανικά εδάφη.

«Δε θέλουμε να αποτύχει η Ρωσία, ούτε να περικυκλωθεί και να γίνει αδύναμη. Θέλουμε να είναι μία σίγουρη Ρωσία και να είναι εταίρος μας. Δυστυχώς, η Ρωσία πήρε λάθος αποφάσεις για τον κόσμο, την Ευρώπη. Μπροστά σε αυτή την επίθεση και τις κακές αποφάσεις δε μπορούμε απλώς να προσπαθήσουμε να τους μεταπείσουμε αλλά να τους δείξουμε ότι ο κόσμος είναι ενωμένος απέναντι σε αυτή την επίθεση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε και στην υπόθεση Σνόουντεν, επισημαίνοντας πως έβλαψε την εικόνα των ΗΠΑ στη Γερμανία, καθώς νωρίτερα η Μέρκελ είχε αναφερθεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος αναμένεται να είναι και το ελληνικό, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σχετικά με την στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με δηλώσεις του επισήμανε πως ο Πούτιν δεν αφήνει καμία επιλογή στη διεθνή κοινότητα από το να εξακολουθήσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα ή να παράσχει επιπλέον βοήθεια στο Κίεβο.

«Ας ελπίσουμε να φτάσει σε ένα σημείο όπου θα συνειδητοποιήσει ότι η ζημιά που προκαλεί δεν είναι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά προκαλεί τεράστια ζημιά στην ίδια τη Ρωσία», τόνισε ο Κέρι.

Μέρκελ: Το πρόγραμμα διάσωσης βάση κάθε διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα

Το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης την οποία θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, από την Ουάσιγκτον, όπου και βρίσκεται, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που μετράει είναι τι ακριβώς θα θέσει η Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup. Η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι «η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην εισαγωγική αναφορά της, υπογράμμισε ως «παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από δομικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».

Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι αναμένει την πρόταση της Γερμανίας για το πώς η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης.

«Ανυπομονώ να ακούσω τις προτάσεις της Άγκελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέοδρος στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης αμέσως μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Πρόσθεσε δε ότι μία τέτοια ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.