Ειδησεογραφικό site

«Ομαδικό πορτραίτο με μία κυρία»: Το νέο βιβλίο του νομπελίστα Χάνριχ Μπελ

42

nobelistas

Το μυθιστόρημα έχει τίτλο «Ομαδικό πορτραίο με μία κυρία» και εκτυλίσσεται στη Γερμανία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις σελίδες του βιβλίου θα γνωρίσουμε τη Λένι, μας διαβεβαιώνει ο αινιγματικός, ανώνυμος αφηγητής του βιβλίου, που έχει αναλάβει να ανασυνθέσει τη βιογραφία της μέσα από τις ποικίλες μαρτυρίες των ανθρώπων που τη γνώρισαν. Ποια είναι όμως η Λένι; Μια απλή γυναίκα, χωρίς καμία φιλοδοξία ηρωισμού, που μεγάλωσε την εποχή της γιγάντωσης του ναζισμού στη Γερμανία, που έζησε τον πόλεμο και επέζησε αυτού, και τώρα, στη δημοκρατική μεταπολεμική Δυτική Γερμανία του ’60, βιώνει τα απόνερα μιας εποχής που μάλλον δεν είναι τόσο περασμένη όσο δείχνει.
Στο «Ομαδικό πορτρέτο με μία κυρία», ένα κορυφαίο έργο του μοντερνισμού -την «κορωνίδα της δημιουργίας του Χάινριχ Μπελ», σύμφωνα με τη διατύπωση της επιτροπής που του απένειμε το βραβείο Νόμπελ το 1972- αποτυπώνονται με ακρίβεια και σαρκασμό, με φαινομενική αφέλεια κι ωστόσο εκπληκτική εμβρίθεια, τα πεπρωμένα και οι επιλογές ενός λαού σε κρίση. Κάθε «μαρτυρία» φωτίζει όχι μόνο τη ζωή της Λένι αλλά και καθενός από τη χορεία εκείνων που την πλαισιώνουν στο «ομαδικό πορτρέτο», τον αισθησιασμό, την ποταπότητα και τη μεγαλοσύνη της ανθρώπινης φύσης. Και απρόσμενα, σχεδόν μαγικά, βλέπουμε να αναδύεται ένα ακόμα πορτρέτο: το ψηφιδωτό μιας ολόκληρης ηπείρου – το πορτρέτο της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: BIBLIONET

Το μυθιστόρημα
«Ομαδικό πορτρέτο» με μία κυρία, του Χάινριχ Μπελ
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Εκδόσεις: Πόλις, 2015
524 σελ.
Τιμή: 20 ευρώ

Τα σχόλια είναι κλειστά.