Ειδησεογραφικό site

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των 4 μεγάλων τραπεζών – Τραπεζίτες: «Όχι» στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

50

Τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -ΕΤΕ, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank- συναντούν το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:00. Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες είναι οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γκίκας Χαρδούβελης, Κώστας Σκρέκας και Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά των τραπεζών, στη συνάντηση συμμετέχουν οι κ.κ. Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος μετά τα stress tests, το θέμα των «κόκκινων» δανείων και το απόθεμα των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι της Τρίτης, είπε πως, σε σχέση με τα στεγαστικά, δεν υπάρχει θέμα πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμών.

Ο κ. Βενιζέλος, στην ίδια συνάντηση με τους συνεργάτες του, ενημέρωσε για τη χθεσινή σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό.

Διαβεβαίωσε πως γραμμή της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξει το ασφαλιστικό και να μην τεθούν στη διαπραγμάτευση θέματα όπως το ΦΠΑ στα νησιά και το δημοσιονομικό κενό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ρήγας, Κουτσούκος, Χριστοφιλοπούλου, Κωνσταντινόπουλος, Κουτρουμάνης Κεγκέρογλου, Κουκουλόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Καρύδης.

Μιχ. Σάλλας: Έτοιμες οι τράπεζες για την εφαρμογή της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια

mixalis-sallas «Οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες ώστε πολύ γρήγορα» να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μετά την ψήφισή της από τη Βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,92% Μιχάλης Σάλλας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως είπε, αυτό θα βοηθήσει και αναπτυξιακά την οικονομία.

Ο κ. Σάλλας ανέφερε ακόμη πως στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress tests των τραπεζών, επισημαίνοντας πως «ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη» και πως «ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας».

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2 έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Τα σχόλια είναι κλειστά.