Ειδησεογραφικό site

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου – Δείτε όλα τα ονόματα

148

 

Τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανακοίνωσε λίγο πριν τις 11:30 ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης.

Η ορκωμοσία της πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 13:00 ενώ για τις 14:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο με την εξαίρεση της νεάς υπουργού Παιδείας Φρόσως Κιάου, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του αναπληρωτή υπουργού για τη Μεταναστευτική Πολιτική Ιωάννη Μουζαλά.

 

Η νέα κυβέρνηση έχει 23 μέλη, 12 υπουργούς, 9 αναπληρωτές και 2 υφυπουργούς. Εκτός από την πρωθυπουργό, η κυβέρνηση διαθέτει τρεις ακόμη γυναίκες, την Αλκηστις Πρωτοψάλτη που αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, την Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου που αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας και την Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα που αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού.

Η σύνθεση της νέας, υπηρεσιακής, κυβέρνησης, έχει ως εξής: 

Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου

Υπουργείο Εξωτερικών

-Υπουργός Εξωτερικών : Πέτρος Μολυβιάτης

-Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σπύρος Φλογαϊτης

Υπουργείο Εσωτερικών

-Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης

-Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης

-Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ιωάννης Μουζάλας

-Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Φίλιππος Τσαλίδης

Υπουργείο Οικονομικών

-Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

-Αναπληρωτής Υπουργός: Τρύφων Αλεξιάδης

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

-Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: Νίκος Χριστοδουλάκης

-Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης

-Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη

Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας

-Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος 

Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων

-Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου

-Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

-Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ιωάννης Γκόλιας

-Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης

-Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δημήτριος Μελάς

Υπουργείο Δικαιοσύνης

-Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργείο Εργασίας

-Υπουργός Εργασίας: Δημήτρης Μουστάκας

Υπουργείο Υγείας

-Υπουργός Υγείας: Αθανάσιος Δημόπουλος

​Επικρατείας

-Υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά: Παναγιώτης Νικολούδης

-Υπουργός Επικρατείας: Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος

-Υφυπουργός παρά τη πρωθυπουργώ – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ξενοφών Ροδόλφος Μορώνης

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13.00 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει υπουργικό συμβούλιο στις 14:30 και μετά οι τελετές παράδοσης-παραλαβής. Χθες το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, ηΒασιλική Θάνου η οποία στην συνέχεια παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον απελθόντα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στη 1.00 το μεσημέρι. Χθες το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Βασιλική Θάνου η οποία στην συνέχεια παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον απελθόντα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η διαδικασία του ορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης άρχισε χθες αμέσως μετά την παράδωση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παρά τις αντιρρήσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του κ. Λαφαζάνη αλλά και της κ. Φώφης Γεννηματά που ζητούσαν σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούμενος το Σύνταγμα έκανε απλώς γύρο τηλεφωνικών συνεννοήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αφού διαπίστωσε ότι η άρνηση των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Μιχαλολιάκου την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προχώρησε σε ορισμό υπηρεσιακής πρωθυπουργού της κας Θάνου ως μίας εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας η οποία τυπικά θα ορίσει την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πάντως τα πρώτα ονόματα των υπηρεσιακών υπουργών είχαν αρχίσει και έβγαιναν από κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με το όνομα της κ. Θάνου, που σημαίνει ότι οι συνεννοήσεις είχαν αρχίσει. Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, βάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή την διαδικασία για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Αντιρρήσεις από τη ΝΔ

Η διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη που  είχε ζητήσει μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -στην οποία θα μετείχε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Διευκρίνησε δε ότι ζητούσε την σύγκληση όχι για διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά για να συζητηθεί ποιά θα είναι η επόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση και ποιοί θα είναι οι υπουργοί της.

Μιλώντας σε ομήγυρη βουλευτών και δημοσιογράφων ΝΔ μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χθες το πρωί, έλεγε υπαινικτικά, ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό εάν την κυβέρνηση την ορίζει η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επειδή κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ποιά θα είναι η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης -σε περίπτωση που μετά τις εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή συνεργασία κομμάτων-, οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να εκφράσουν γνώμη για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και για τα ονόματα των υπουργών. Αφήνει δεν να εννοηθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος κινείται στα όρια της συνταγματικής πρόβλεψης εάν δεν τα παραβιάζει.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.