Ειδησεογραφικό site

Ολα όσα αποκαλύφθηκαν για τον Τύμβο Καστά – Forbes: Ποιος βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης;

103

Μία συνολική παρουσίαση των ευρημάτων στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έκανε μία αποτίμηση των όσων έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στο μοναδικό ταφικό μνημείο, που έχει στρέψει επάνω του το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στην αναλυτική παρουσίαση δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ανθρώπινου σκελετού που βρέθηκε στον υπόγειο θάλαμο του Τάφου της Αμφίπολης. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τους ανασκαφείς και παρουσιάζουν τα οστά όπως βρέθηκαν, μέσα στο χώμα, στον υπόγειο θάλαμο του Τύμβου Καστά. Σημειώνεται πως για λόγους ασφαλείας των ίδιων των οστών, έχουν μεταφερθεί στο εργαστήριο μαζί με το χώμα στο οποίο βρέθηκαν και πλέον η αγωνία για το ποιος είναι ο νεκρός του εντυπωσιακού μνημείου κορυφώνεται.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του Σαββάτου, ο σκελετός είχε «πειραχθεί» από τους τυμβωρύχους, όμως έχουν βρεθεί το κρανίο, η γνάθος, οστά των χεριών και των ποδιών, καθώς και τα οστά της λεκάνης που όμως είναι θρυμματισμένα. Για την μελέτησή τους θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν πλήρως όλα τα σπασμένα κομμάτια.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια ότι ο νεκρός της Αμφίπολης είναι ο Μέγας Αλέξανδρος «φούντωσαν», όταν η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι μεταξύ των κινητών ευρημάτων που προέκυψαν από την ανασκαφή, υπάρχουν και νομίσματα της εποχής του μεγάλου στρατηλάτη, τα οποία,ωστόσο, όπως σημείωσε, κυκλοφορούσαν ευρέως και για αιώνες αργότερα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, λίγη ώρα μετά την παρουσίαση. Η Κινγκ που έχει υποστηρίξει πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος είτε ο Μέγας Αλέξανδρος είτε ο Ηφαιστίωνας,  έγραψε στο blog της: «Ενθουσιάστηκα βλέποντας ότι όλη η ομάδα παρουσίασε τα καταπληκτικά ευρήματα της και τα εξήγησε σήμερα με σαφήνεια στον κόσμο. Όπως έγραψα και στο Twitter, είναι η ανασκαφή τους και η ημέρα τους να λάμψουν. Δεν είναι δική μου (έτσι δεν θα προβώ σε σχόλια στον Τύπο και δεν θα γράψω σχετικά στο site σήμερα)».


Forbes: Ποιος βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης;

Το αίνιγμα του «ενοίκου» του τύμβου Καστά της Αμφίπολης εξακολουθεί να εξάπτει τη φαντασία και να ενισχύει το παγκόσμιο σασπένς, με τον διεθνή Τύπο να συνεχίζει να αφιερώνει δημοσιεύματα στη μεγάλη ανασκαφή.

Αυτή τη φορά, άρθρο του Forbes τιτλοφορεί δημοσίευμά του με ένα ερώτημα: «Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;».

«Ο τύμβος, τον οποίο πολλοί συνδέουν με τον Μέγα Αλέξανδρο αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του σχεδόν μισό αιώνα από την ανακάλυψή του. Ευρήματα από τους ταφικούς θαλάμου στην Αμφίπολη, συμπεριλαμβανομένων ψηφιδωτών και αγαλμάτων αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού το Σάββατο», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει: «Ανάμεσα στις ανακαλύψεις που έγιναν στο 2.300 ετών μνημείο συγκαταλέγεται ένα ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Μία παρόμοια απεικόνιση υπήρχε και στον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας».

Αλλα ευρήματα ήταν πολλά νομίσματα, κάποια εξ αυτών να φέρουν τη μορφή του Μεγαλέξανδρου, αν λένε οι αρχαιολόγοι ότι χρησιμοποιούντο ευρέως και μεταγενέστερα της εποχής του στρατηλάτη. Οι σφίγγες και οι τριών μέτρων καρυάτιδες φρουρούν το θάλαμο που βρέθηκε ο σκελετός του «ενοίκου», ο οποίος πλέον χρειάζεται να ταυτοποιηθεί.

Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, επισημαίνει το άρθρο, είναι γνωστό ότι έχει ταφεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφότου ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό του στην πορεία του από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία το 323 πΧ.

Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα για το γεγονός ότι απουσία του Αλέξανδρου, στον τάφο έχουν ταφεί είτε η σύζυγός του Ρωξάνη, είτε η μητέρα του Ολυμπιάδα.

«Οι ντόπιοι γνωρίζουν την περιοχή ως τον Τάφο της Βασίλισσας. Μπορεί όμως να είναι θαμμένος και ένας πολύ σημαντικός στρατηγός. Υπομονή, και η έρευνά μας θα δώσει τις απαντήσεις», είπε η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Ο τύμβος Καστά, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με ύψος 30 μέτρα και περικυκλωμένος από μαρμάρινο τείχος διαμέτρου 500 μέτρων, έχει συληθεί και κάποιοι από τους θησαυρούς του έχουν αφαιρεθεί από τυμβωρύχους και ρωμαίους εισβολείς.

Το δημοσίευμα, σημειώνει το «Έθνος», αναφέρεται και στην προσπάθεια Βρετανών στρατιωτών να κλέψουν τον γιγάντιο λέοντα που κάποτε στόλιζε την κορυφή του τύμβου, καθώς και τόνων μαρμάρων, ωστόσο δέχθηκαν επίθεση Βουλγάρων και των Αυστριακών, αφήνοντας πολλά από τα μάρμαρα διασκορπισμένα στην ύπαιθρο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά τον χώρο στη δεκαετία του 1960, ωστόσο η ανασκαφή ξεκίνησε εκ νέου το 2012 «καθώς κανείς δεν πίστευε ότι κάτι βρισκόταν εκεί», εξήγησε η κ.Περιστέρη.

Η επιχείρηση «Ελγίνεια» των Βρετανών και στην Αμφίπολη

Στο μεταξύ, σε μία τρομερή αποκάλυψη προχώρησε το Σάββατο ο αρχιτέκτων Μιχάλης Λεφαντζής, ο ένας εκ των τριών ειδικών που ηγούνται της διεπιστημονικής ομάδας στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Με τις πρώτες φράσεις του κατά την παρουσίαση των μέχρι στιγμής δεδομένων σχετικά με την έρευνα στον Τύμβο Καστά, ο κ. Λεφαντζής διηγήθηκε, βάσει ιστορικών μαρτυριών, πώς, παρά λίγο, η Ελλάδα να έχει υποστεί μια ακόμη αδιάντροπη λεηλασία της αρχαίας της κληρονομιάς, σχεδόν αντίστοιχη με εκείνη του λόρδου Έλγιν στην Ακρόπολη.Σ

υγκεκριμένα, ο κ. Λεφαντζής είπε: «Η ιστορία μας ξεκινά στις 3 Οκτώβρη του 1916. Αποδίδω ένα κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση. ‘Σήμερα έγινε η επιχείρηση κατάληψης του Γενίκιοϊ. Χρησιμοποιήσαμε έξι φορτηγίδες για να περάσουμε από τις οχυρές θέσεις γύρω από το ποτάμι. Σήμερα θα φτάσουμε στο Ρούπελ, μάλλον μέχρι το τέλος της ημέρας’. Αυτά τα λέει ο στρατηγός Σερ Τζορτζ Μίλνε, το 1916, ως διοικητής της ταξιαρχίας Shropshire. Είναι η ταξιαρχία του Βρετανικού πεζικού που θα μετέφερε 1.000 κομμάτια από τον περίβολο του Τύμβου Καστά, τα συγκέντρωσε από την πόλη, μαζί με τον Λέοντα και ήταν έτοιμη να τα μεταφέρει στην Αγγλία, στο Λονδίνο».

» Από αυτή τη μαρτυρία μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα. Ο γιατρός της ταξιαρχίας και οι τρεις αρχαιολόγοι που ήταν στρατευμένοι, με τη βοήθεια των στρατιωτών, συγκέντρωσαν 1.000 αρχαία μέλη από το Στρυμόνα και την ευρύτερη περιοχή του Γενίκιοϊ και των λόφων του, όπως λεγόταν τότε η Αμφίπολη και ο λόφος 133. Πολλά από αυτά είχαν βρεθεί ήδη από το 1912. Τα 11 κομμάτια του Λέοντα που βρέθηκαν από το 1911-’12 σε ακτίνα δύο μιλίων μέσα στον Στρυμόνα σε ρωμαϊκά και βυζαντινά φράγματα για την αποξήρανση της λίμνης του Εχινού που είναι στην περιοχή, είχαν γύρω τους αυτά τα 1.000 μαρμάρινα κομμάτια. Οι Αγγλοι τα φόρτωσαν σε τέσσερις φορτηγίδες, πιστεύοντας πως είχαν ένα μεγάλο Λιοντάρι και τα κομμάτια από ένα τεράστιο βάθρο».

» Οι Βρετανοί συνέχισαν να μεταφέρουν τα αρχαία μέλη έως τη στιγμή που οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί βούλιαξαν τις φορτηγίδες και έτσι αυτό το εγχείρημα απέτυχε. Τα κομμάτια έμειναν για πάρα πολλά χρόνια στον πάτο του Στρυμόνα, στο σημείο όπου σήμερα είναι η γέφυρα. Πάντως, μια πρώτη ταύτιση και απόδοση του υλικού είχε μόλις γίνει από τους Άγγλους. Από το 1919 και εξής ακολούθησαν οι εργασίες των αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων».

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικούς μήνες, στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει φωτογραφίες, που απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο, σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Η Ταξιαρχία Shropshire του Βασιλικού Ελαφρού Πεζικού του (KSLI), ένα στρατιωτικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματίστηκε το 1881 και εστάλη στη Θεσσαλονίκη το 1915, στο Βαλκανικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Πέρασε σχεδόν τρία χρόνια, πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία.

Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα, μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα έλαβε μέρος σε πλήθος μαχών.

Ωστόσο, μάλλον η Ταξιαρχία είχε και μια παράλληλη δράση, εκτός από το να πολεμά -ιδιαίτερα στον τομέα του ελληνικού πολιτισμού και των αρχαίων καταλοίπων του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.