Ειδησεογραφικό site

ΟΚ δικαστηρίου για την προβολή στο Youtube ταινίας που παρουσιάζει τον Μωάμεθ παιδόφιλο

72

muslims-708

Ένα 11μελές εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας έκρινε σήμερα ότι η εταιρεία Google δεν χρειάζεται να αφαιρέσει μια αντι-ισλαμική ταινία από τον ιστότοπο του YouTube.

Η ταινία είναι ιδιοκτησία της Google, αλλά μία ηθοποιός έκανε καταγγελία και ισχυρίστηκε ότι την ξεγέλασαν και την συμπεριέλαβαν σε αυτή. Η ταινία παρουσιάζει τον Προφήτη Μωάμεθ ως παιδόφιλο.

Το δικαστήριο έκρινε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που απαγόρευαν την Google να δείξει την επίμαχη ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» πρέπει να αρθούν. Η ταινία, που περιγράφεται ως τρέιλερ, είχε δημιουργήσει αντιαμερικανικές αντιδράσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και αλλού το 2012, καθώς κάθε απεικόνιση του προφήτη θεωρείται βλάσφημη.

Η ενάγουσα, ηθοποιός Σίντυ Λη Γκαρσία, πρόβαλλε ένσταση στην ταινία όταν έμαθε ότι συμπεριλάμβανε ένα κλιπ που είχε γυρίσει για άλλη ταινία. Σύμφωνα με την απόφαση, «Η ταινία, χαμηλής ποιότητας παραγωγής, δείχνει τον Προφήτη Μωάμεθ ως, μεταξύ άλλων, δολοφόνο, παιδόφιλο και ομοφυλόφιλο… Οι παραγωγοί κάλυψαν τη φωνή της Γκαρσία με μια άλλη που ρωτούσε, ‘Μήπως ο γιος σας Μωάμεθ ασέλγησε σε παιδιά;’».

Η ενάγουσα

Η Γκαρσία είπε ότι απειλείται η ζωή της λόγω της ταινίας. Το δικαστήριο αναγνώρισε τον κίνδυνο αλλά αποφάνθηκε ότι δεν είχε πνευματικά δικαιώματα στην ταινία ως ηθοποιός (άρα δεν μπορούσε να απαγορεύσει την προβολή της).Ο κλάδος της βιομηχανίας παραγωγής ταινιών παρακολούθησε στενά τη δίκη για τυχόν αντίκτυπο σε όλες τις ταινίες, ενώ η εταιρεία Twitter, το ACLU – η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων – και άλλοι οργανισμοί τάχθηκαν υπέρ της Google, λέγοντας ότι το κοινό είχε κάθε δικαίωμα να παρακολουθήσει ένα βίντεο για ένα καυτό πολιτικό θέμα.

Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως η επιχειρηματολογία της Γκαρσία «θα επέτρεπε σε κάθε παράγοντα – από τους ενδυματολόγους μέχρι τους κομπάρσους – να ζητάνε πνευματικά δικαιώματα για διάφορα κομμάτια» της ταινίας.

Η ενάγουσα στον ρόλο της στην ταινία

Τα σχόλια είναι κλειστά.