Ειδησεογραφικό site

Διέκοψε τις εργασίες του το σημερινό Eurogroup, τα μεσάνυχτα ξανά συνάντηση Τσίπρα-δανειστών

56

Λίγο πριν τις 22:00 ολοκληρώθηκε αυτό που φαινόταν να είναι το πιο κρίσιμο Eurogroup των τελευταίων μηνών για την Ελλάδα, μόλις έξι μέρες προτού λήξει το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αποψινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία προγραμματίστηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα μετά την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, χωρίς να λάβει την πολυαναμενόμενη εισήγηση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη των διαδικασιών για την έγκριση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Δεν αναμένεται συνέντευξη Τύπου που σημαίνει ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν στη διάρκεια της νύχτας με διμερείς συναντήσεις.

Ντάισελμπλουμ-Ρέγκλινγκ: Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά

Άλλωστε, προσερχόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταισελμπλουμ υπογράμμισε ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σήμερα.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο Κλάους Γέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

«Υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση…»

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ-Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσαν τις αναφορές που έκανε νωρίτερα σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αφού δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Πάντως, λίγο πριν αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη νέα, μεγάλη εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους με τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς τους δανειστές. Ειδικότερα, μόλις λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένους θεσμούς πως είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, πυροδοτώντας σενάρια για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας.

Νέα πρόταση από δανειστές

Τελικά, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δανειστές κατέθεσαν νέα πρόταση προς την Ελλάδα η οποία περιλαμβάνει δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους», ανέφεραν λένε κυβερνητικές πηγές συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, το γεγονός ότι οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενώ εκεί βρίσκονται, ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή πέραν του ίδιου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όλοι μαζί οι «θεσμοί» δείχνουν απρόθυμοι να παράσχουν στην Αθήνα μία ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι που όμως θεωρείται από την κυβέρνηση αναγκαίος όρος για να αποδεχθεί μία συμφωνία.

Η κυριότερη εμπλοκή, που προκαλούν οι «θεσμοί» είναι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί τα φορολογικά μέτρα σε επιχειρήσεις, που προβλέπουν η ελληνική πρόταση, θεωρώντας τα ως άκρως υφεσιακά. Επιπλέον υπάρχει ακόμα απόσταση ως προς τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων, καθώς ορισμένα από τα προτεινόμενα θεωρείται ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα και έτσι ζητείται από την ελληνική πλευρά να τα αντικαταστήσει.

Υπάρχει επίσης μία διπλή άρνηση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση:Συγκεκριμένα δεν δίνουν την εννιάμηνη παράταση που έχει ζητήσει η Αθήνα -με την ανάλογη λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα βέβαια- αλλά εξάμηνη, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν βοηθά επαρκώς στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Και επιπλέον δεν παράσχουν την ρύθμιση χρέους, που επίμονα απαιτεί η Αθήνα, παρά μόνο παραπέμπουν για αργότερα και εφόσον η υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα είναι ανησυχητικό ότι ακόμα και ο «φιλικός» Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί είπε ότι δεν υπάρχει θέμα με το χρέος τώρα, κλείνοντας την πόρτα στο ελληνικό αίτημα.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτη στην κύρωση της μεσοπρόθεσμης σύμβασης και αμέσως μετά στα σχετικά νομοσχέδια, ώστε να υπάρξει η ανταπόκριση των δανειστών, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Και τούτο διότι χωρίς τη ρύθμιση του χρέους είναι σχεδόν αδύνατο να εγκριθούν τα μέτρα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης: Δεν περνούν ούτε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν γίνονται αποδεκτά ούτε από τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες, Τρίτη, συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες για να εκτιμήσει την κατάσταση, αλλά πρέπει πλέον να χειριστεί την κατάσταση στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα σε ελάχιστο χρόνο. Ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και εκλογών εάν η συμφωνία -εφόσον υπάρξει- δεν τύχει της έγκρισης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», δηλαδή δεν συζητά το σενάριο να ανασυνταχθεί το κυβερνητικό μπλοκ με άλλες πολιτικές δυνάμεις (π.χ. Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), εάν ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει τη συμφωνία και χαθεί η δεδηλωμένη, όπερ σημαίνει ότι ο μοναδικός δρόμος σε μία τέτοια περίπτωση είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Πιθανόν το μήνυμα αυτό να έχει αποδέκτες στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που «βράζει» με τη συζητούμενη συμφωνία και σχεδιάζει οργανωμένη αντίδραση, που θα κρίνει εν πολλοίς και την τύχη της ίδιας της κυβέρνησης.

Σκληρή επίθεση Τσίπρα στους δανειστές

Πάντως, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη νέα, μεγάλη εμπλοκή που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους με τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προς τους δανειστές.

Ειδικότερα, μόλις λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε συγκεκριμένους θεσμούς πως είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα, πυροδοτώντας σενάρια για το ενδεχόμενο ασυμφωνίας.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της συνεχίζουν να διαφωνούν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, τον ΦΠΑ και την αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις της Τρίτης.

«Οι θέσεις πριν από τη συνάντηση με τον Τσίπρα απέχουν σε αρκετά σημεία» είπε αξιωματούχος της ΕΕ κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. «Δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος χθες» συμπλήρωσε.

Κυβέρνηση: Δεν είναι πρόταση, είναι Αρμαγεδδών

Μάχη μέχρις εσχάτων δίνει η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κόντρα στους δανειστές, μέσα σε ένα πολεμικό κλίμα. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιέγραψε πριν λίγο με τα πιο μελανά χρώματα τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται και αναμένεται να συνεχιστεί για ώρα ακόμα. Αναφερόμενος ειδικά στην πρόταση του ΔΝΤ , επί της οποίας γίνονται οι μεγάλες συγκρούσεις, έλεγε ότι πρόκειται για “μία εξαιρετικά σκληρή πρόταση”. Και προσέθετε: “Είναι μία βαρβαρότητα, φωτιά και λάβρα. Δεν είναι πρόταση είναι Αρμαγεδδώνας. Μας την έστειλαν στις 5 το πρωί!!”.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι οι δανειστές δεν δέχονται μέχρι τώρα να εξετάσουν το θέμα του χρέους, ζητώντας να υλοποιηθούν πρώτα τα προαπαιτούμενα, με τα σκληρά μέτρα. Όσο για τη μάχη των μέτρων, οι δανειστές ζητούν να μπει η εστίαση στο 23% ΦΠΑ, για να δεχθούν να επανεξετάσουν την απαίτησή τους για την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Σχετικά με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από την 1η Ιουλίου, η ελληνική πλευρά απάντησε κατηγορηματικά ότι μία τέτοια ρύθμιση θα ήταν αντισυνταγματική.

Είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, σημείωνε άλλη κυβερνητική πηγή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.