Ειδησεογραφικό site

Οι συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου «Σινούκ», διεκδικούν αποζημιώσεις στο ΣτΕ – Δέκα χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα

144

Μέσα στην δικαστική αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναζωπυρώθηκαν μνήμες από το μοιραίο ελικοπτέρο, το οποίο την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Z’, η συνοδεία του αποτελούμενη από 11 άτομα και το 5μελές πλήρωμα του διασκευασμένου VIP ελικοπτέρου CH-47D Chinook ΕΣ 916.

Το ελικόπτερο «σηκώθηκε» από το στρατόπεδο Σακέτα στον Καρέα Αττικής και είχε τελικό προορισμό τις Καρυές του Αγίου Όρους, αλλά οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή του Σιγγιτικού κόλπου. Η πτήση αυτή αποσκοπούσε στο να προσκυνήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία του στο Άγιο Όρος.

Σήμερα, στο Α΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο του Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Εμμανουηλίδη, συζητήθηκαν 16 υποθέσεις που αφορούσαν  περίπου 30 συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν κατά την μοιραία πτώση του Chinook. Από τους 30 συγγενείς οι 11 είναι του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Οι  οικογένειες των θυμάτων της συντριβής του ελικοπτέρου διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δέκα χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει αποζημίωση.

Μοναδική εξαίρεση  αποτελεί  ένας συγγενής ιερομόναχου που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του Chinook, ο οποίος έλαβε την αποζημίωση όχι μετά από δικαστική απόφαση αλλά με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν εξωδικαστικής επίλυσης.

Τα συγγενικά πρόσωπα διεκδικούν αποζημιώσεις για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο των ανθρώπων τους.

Σε περισσότερους από τους συγγενείς έχουν επιδικαστεί σε πρώτο βαθμό (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών) αποζημιώσεις περίπου 6,8 εκατ. ευρώ, αν και διεκδικούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ σε άλλους οι αιτήσεις δεν έγιναν καν δεκτές.

Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο επιδίκασε μεν σε ορισμένους συγγενείς αποζημιώσεις, καθώς αναγνώρισε ευθύνη στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι αποζημιώσεις  επιδικάστηκαν επειδή υπέστησαν υπέρμετρη ζημιά λόγω του  ψυχικού πόνου που δέχθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο των συγγενών τους που ήταν στο μοιραίο ελικόπτερο.

Όμως, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε αντίθετη άποψη και έκρινε ότι δεν πρέπει να πάρουν αποζημίωση οι συγγενείς, καθώς αναγνώρισε μεν ότι υπήρξαν  τυπικές παραβάσεις κατά την διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισε παράνομη πράξη ή παράλειψη των οργάνων του Δημοσίου.

Κατόπιν όλων αυτών, όπως ήταν φυσικό η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ. Τους συγγενείς εκπροσώπησαν ο  βουλευτής και τέως υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο το εκπροσώπησε η Ευσταθία  Τσαούση.

Η συνήγορος του δημοσίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παρανομία και ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση του ατυχήματος με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης για λάθη και παραλείψεις των κρατικών οργάνων, αλλά ούτε με το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει ευθύνη από διακινδύνευση.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν:

– Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’
– Ο μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος
– Ο μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος
– Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος
– Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά
– Ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου,
– Ο διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος
– Ο Γεώργιος Μαύρος, ποινικολόγος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη
– Ο Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη
– Ο Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός της προσωπικής ασφαλείας του Πατριάρχη,
– Ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, συγκυβερνήτης
– Ο ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, κυβερνήτης
– Ο ανθυπασπιστής Στέργιος Ράπτης, μηχανικός,
– Ο αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης, μηχανικός και
– Ο επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός, μηχανικός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.