Ειδησεογραφικό site

Οι οργισμένοι διάλογοι και τα SMS Σαμαρά-Άδωνι και το “πυροσβεστικό” τηλεφώνημα του Στουρνάρα

50

Τα μηνύματα αλλά και οι διάλογοι που αντάλλαξαν ο Πρωθυπουργός και ο πρώην, πλέον, Υπουργός Υγείας, λόγω του ανασχηματισμού. Πώς μεσολάβησε ο Στουρνάρας.

Το παρασκήνιο γύρω από την απομάκρυνση του Άδωνι Γεωργιάδη από την κυβέρνηση και τους οργισμένους διαλόγους και τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον Πρωθυπουργό, μέχρι που έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αποκαλύπτει το “Βήμα της Κυριακής”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρούσε ότι η θέση του στην κυβέρνηση δεν κινδύνευε, ωστόσο κάποια στιγμή θεώρησε ότι μπορεί να το είχε παρακάνει με τις μετωπικές συγκρούσεις στο υπουργείο Υγείας, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό και τον ρώτησε αν του δημιουργεί πρόβλημα η συμπεριφορά του. «Πρόβλημα μου δημιουργεί που αρχίζεις να μαλακώνεις», του απάντησε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το «Βήμα».

Ομως, την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Γεωργιάδης αιφνιδιάστηκε, όταν έμαθε ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης. Οταν συνήλθε από το σοκ έστειλε δύο SMS. Το ένα προς τον πρωθυπουργό, ευχαριστώντας τον ειρωνικά για τη συνεργασία τους και το άλλο προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε μία λογική «θα έρθει και η σειρά σου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του τηλεφώνησε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν έθεσε θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς του απάντησε με SMS «θέλω να τα πούμε».

Η συνάντηση έγινε μετά από τρεις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. «Καλημέρα κ. Πρόεδρε», του είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν τον είδε. «Οχι κ. Πρόεδρε. Αντώνη με λένε», του απάντησε ο πρωθυπουργός και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες.

«Με ρεζίλεψες», του είπε ο πρώην υπουργός. «Μου έλεγες να δώσω τη μάχη και δεν με ενημέρωσες να προετοιμάσω τουλάχιστον την καρατόμησή μου. Πρωθυπουργός είσαι, ό,τι θέλεις κάνεις. Αλλά θα μπορούσες να μου κάνεις ένα τηλεφώνημα νωρίτερα».

«Εσύ με ρεζίλεψες», του απάντησε ο κ. Σαμαράς. «Διέρρευσες στον Τύπο ότι σου πρότεινα να γίνεις κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρνήθηκες», συμπλήρωσε, με τον κ. Γεωργιάδη να του απαντά «Έτσι όπως έγινε, ή εγώ θα γινόμουν ρεζίλι ή η κυβέρνηση. Επρεπε να φροντίσω μόνος μου τον εαυτό μου».

Η συνάντηση πάντως δεν κράτησε πολύ, καθώς σύντομα βρήκαν σημείο επαφής. Οταν ο πρωθυπουργός του ζήτησε να δεχτεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο κ. Γεωργιάδης έθεσε τρεις όρους. Να αναλάβει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο, να κρατήσει τις αρμοδιότητες για τα φάρμακα ο Μάκης Βορίδης και να μην μεταβιβαστούν στον Λεωνίδα Γρηγοράκο για να μην αποδοκιμαστούν οι επιλογές του από τη νέα ηγεσία του υπουργείου και να κάνει μία δήλωση στήριξής του ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο το δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, το δεύτερο το υποσχέθηκε, αλλά στο τρίτο απάντησε ότι θα γίνουν «Τούρκοι όλοι όσοι έδιωξα». «Τότε μείνε με τους Τούρκους κι εγώ θα πάω για μπάνια», του απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και τελικά έγινε δεκτός και ο τρίτος όρος.

Η διαμεσολάβηση του Γιάννη Στουρνάρα

Το παρασκήνιο του περιβόητου ραντεβού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Άδωνι Γεωργιάδη που οδήγησε στην ανακοίνωση της ανάληψη της θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ από τον πρώην υπουργό Υγείας, περιγράφει ο Βηματοδότης.

Σύμφωνα με τη στήλη, το ραντεβού κλείστηκε σε ένα εστιατόριο του… Βερολίνου, όταν οι Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου έτρωγαν…σνίτσελ.

Κάποια στιγμή η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τον ανασχηματισμό και στο τραπέζι έπεσε το όνομα του κ. Γεωργιάδη. “Γιατί να μένει έξω από την κυβέρνηση;” είπε ο κ. Στουρνάρας και σήκωσε το τηλέφωνο. Πρώτα πήρε τον Άδωνι Γεωργιάδη και του είπε “πήγαινε να δεις τον Σαμαρά”. Εκείνος του είπε: “μα πως έτσι απρόσκλητος;” και ο κ. Στουρνάρας του απάντησε:”Ασ’το πάνω μου”. Το επόμενο τηλεφώνημα που έκανε ήταν στον Πρωθυπουργό: “Πρόεδρε θέλω μια χάρη…”. Αργότερα ο κ. Στουρνάρας έλεγε και στους δύο πόσο χάρηκε που η συνάντηση είχε ευτυχή κατάληξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.