Ειδησεογραφικό site

Οι νικητές των λογοτεχνικών βραβείων «Αναγνώστης»

31

Απονεμήθηκαν χτες, Πέμπτη 4 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα Λογοτεχνικά Βραβεία του 2015 του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Ειδικότερα για το μυθιστόρημα και το δοκίμιο, ο υπεύθυνος του «Αναγνώστη» Γ. Μπασκόζος επισήμανε πως στις τελικές λίστες έφτασαν βιβλία που ανταγωνίζονταν σχεδόν επί ίσοις όροις το ένα το άλλο, ενώ το διήγημα και η ποίηση επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη μακρά τους παράδοση στην υψηλή τους ποιότητα.

Πολύ καλές ήταν και οι πρώτες εμφανίσεις, που αναδεικνύουν μια νέα και πολλά υποσχόμενη λογοτεχνική γενιά. Μιλώντας για τα Βραβεία Λογοτεχνικών Βιβλίων για Παιδιά, η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μ. Ντεκάστρο υπογράμμισε την ποιοτική τους άνοδο, στάθηκε στο υψηλό επίπεδο της εικονογράφησης και αναφέρθηκε στα παιδικά βιβλία επιστημονικών γνώσεων, που αποτελούν μια καινούργια τάση και βρίσκουν ολοένα και θερμότερη ανταπόκριση.

Αναφερόμενη εισαγωγικά στα Λογοτεχνικά Βραβεία του «Αναγνώστη», η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Έλενα Χουζούρη είπε πως μολονότι τα τελευταία χρόνια η κρίση έπληξε ιδιαιτέρως τον εκδοτικό χώρο, το βιβλίο κατόρθωσε να επιβιώσει, κι αυτό χάρη στην επιμονή των ανθρώπων του: εκδοτών και συγγραφέων. Η Ελ. Χουζούρη καλωσόρισε προς αυτή την κατεύθυνση την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου.

Πέραν των καθιερωμένων βραβείων, τιμητικό Βραβείο για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα απονεμήθηκε στον πανεπιστημιακό, κριτικό και ποιητή Γιάννη Δάλλα ενώ το Βραβείο Νίκου Θέμελη, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου ‘Ανδρου και υιοθετείται από φέτος από τον «Αναγνώστη», απονεμήθηκε στη Μάρω Δούκα για το μυθιστόρημά της «Έλα να πούμε ψέματα» (Εκδόσεις Πατάκη).

Βραβείο Μυθιστορήματος
Χρήστος Χωμενίδης, Νίκη, Εκδόσεις Πατάκη.

Βραβείο Διηγήματος

Δημοσθένης Παπαμάρκος, Γκιακ, Αντίποδες.

Βραβείο Ποίησης
Δήμητρα Χριστοδούλου, Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης, Μελάνι.

Βραβείο Δοκιμίου

Καρατάσου Κατερίνα, Λανθάνων διάλογος: Ο δραματικός μονόλογος στη νεοελληνική ποίηση,19-20ος αι, Gutenberg.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην πεζογραφία

‘Ακης Παπαντώνης, Καρυότυπος, Κίχλη.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης στην ποίηση
Φίλη Μαρία, Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων, Μελάνι.

Βραβείο Εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά

Πιπίνη Αργυρώ, Το δικό τους ταξίδι, εικονογράφηση: Μαριλένα Μελισσηνού, Καλειδοσκόπιο.

Βραβείο Λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά
Παναγιωτάκης Γιώργος, Παράσταση για κλάματα, Κέδρος.

Βραβείο εφηβικού βιβλίου
Κατσαμά Ελένη, Γορίλας στο φεγγάρι, Πατάκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.