Ειδησεογραφικό site

Οι δυο μεγάλοι στόχοι

42

Προσηλωμένη στο στόχο της ελάφρυνσης του χρέους και της αναζωογόνησης της πραγματικής οικονομίας μέσω σειράς ελαφρύνσεων παραμένει η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν τόσο το Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών και το νέο modus operandi της τρόικας. «Δεν έχει αλλάξει κάτι, βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο και πολύ σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα» σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Καρφί» επίλεκτο στέλεχος της πρωθυπουργικής αυλής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, κινήθηκε και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του ενώπιον στελεχών του ΠΑΣΟΚ από το λεκανοπέδιο, χαρακτηρίζοντας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μήνα εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.
Η στρατηγική της κυβέρνησης εκτυλίσσεται σε δύο βασικούς άξονες και με ορίζοντα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες και θα καθορίσουν και το χρόνο των εκλογών: Αφενός, η αποφυγή μιας νέας δανειακής σύμβασης, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει σημείο σύγκλισης με τους δανειστές. Αφετέρου, μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη λύση αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, που εκτός των άλλων θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο επικοινωνιακό πεδίο προσφέροντας, μαζί με τις σχεδιαζόμενες διευκολύνσεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (αν βεβαίως συμφωνήσει και η τρόικα), μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

ΚΑΛΠΕΣ ΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η επίτευξη αυτών των δύο στοχεύσεων ίσως είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο Σαμαράς και Βενιζέλος θα αποφάσιζαν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία πριν από τη διαδοχή Παπούλια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία. Πρόκειται για τις σχετικές εισηγήσεις του βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη και του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που παραμένουν πάντα στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου.
Το σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως, όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο δυναμικά λανσάρεται από το Μαξίμου η προσέγγιση απόψεων με την τρόικα σχετικά με τη μη σύναψη νέου μνημονίου και κατά συνέπεια τους τρόπους κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. «Όπως και να ’χει, τη λέξη μνημόνιο μπορούμε να την παραλείπουμε από το λεξιλόγιό μας και να μιλούμε περισσότερο για αναπτυξιακές δράσεις» είναι η μόνιμη επωδός στην Ηρώδου Αττικού τις τελευταίες ημέρες.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ «180»

Άλλωστε, όλες οι αναλύσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν στο ότι οι εξελίξεις του Σεπτεμβρίου –αν κυλήσουν με βάση τους υπολογισμούς– όχι μόνο θα διευκολύνουν (κοινοβουλευτικά και κοινωνικά) το έργο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των δυσάρεστων μνημονιακών υποχρεώσεων που μένουν σε εκκρεμότητα, αλλά και θα «απενοχοποιήσουν» τουλάχιστον τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να βρεθεί ο μαγικός αριθμός «180» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι κοινή εκτίμηση πως τόσο οι προερχόμενοι από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ ανεξάρτητοι όσο και εκείνοι που βρέθηκαν εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα πειστούν πολύ πιο εύκολα να συναινέσουν στην εκλογή ανώτατου άρχοντα του πολιτεύματος, αν η ανάγκη αυτή αποτυπώνεται και σε επίπεδο κοινής γνώμης. «Κανείς δεν θα θελήσει να πάρει την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αν δεν το θέλουν οι πολίτες» υπογραμμίζει έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός.

Συνεχείς οι επαφές με τους άστεγους βουλευτές

Το «ψηστήρι» από το Μαξίμου στη δεξιά πτέρυγα των άστεγων κοινοβουλευτικών στελεχών (και όχι μόνο) συνεχίζεται και εν μέσω βαθέος θέρους, με αιχμές του δόρατος τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη (που συνομιλεί πιο άνετα από οποιονδήποτε άλλο συνεργάτη του Σαμαρά με τους βουλευτές της ευρύτερης Κεντροδεξιάς) και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που προσπαθεί να εξιλεωθεί για την αναστάτωση που επέφερε εσχάτως στην κυβέρνηση, με φόντο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. Στο πλαίσιο αυτό, εξακολουθούν οι επαφές με τους Γιώργο Νταβρή, Μίκα Ιατρίδη, Βύρωνα Πολύδωρα, Γιάννη Κουράκο, Κώστα Γιοβανόπουλο, Βασίλη Καπερνάρο, Χρυσούλα Γιαταγάνα αλλά και τον Παναγιώτη Μελά, που, αν και παραμένει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, δείχνει τάσεις διαφοροποίησης, ενώ έχει ήδη τεθεί το θέμα της επαναφοράς του Νικήτα Κακλαμάνη στους κόλπους της ΝΔ. Όσο για τον Νίκο Σταυρογάννη, στην Ηρώδου Αττικού περιμένουν την αντικατάστασή του (αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου δήμαρχος Λαμίας) από τον Δημήτρη Μπριάνη. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο (πέραν φυσικά των Λοβέρδου και Αηδόνη) ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση και οι πρώην της ΔΗΜΑΡ Ψαριανός και Μάρκου, καθώς και οι πρώην πράσινοι Ανδρουλάκης και Μπόλαρης.

Στην κυβέρνηση επιμένουν πως η δημιουργία ενός ρεύματος αποφυγής των εκλογών σε αυτή τη φάση, όχι μόνο εντός Βουλής, αλλά και συνολικά στις τάξεις του εκλογικού σώματος, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ώστε να καταλήξουν αργά ή γρήγορα σε μια κοινώς αποδεκτή λύση για την Προεδρία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις ουκ ολίγων γαλάζιων βουλευτών, ο Σαμαράς κρατά ορθάνοιχτο το θέμα της αναζήτησης ενός προσώπου από την Κεντροαριστερά ή την ευρύτερη Αριστερά, στο πρόσωπο του οποίου θα μπορούσε να υπάρξει διακομματική στήριξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.