Ειδησεογραφικό site

Οι Βρυξέλλες περίμεναν προτάσεις από την Ελλάδα που δεν πήγαν – Ανοικτά όλα τα σενάρια

31

Σενάρια «δια παν ενδεχόμενο» προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες καθώς για μια ακόμη φορά η αργοπορία αποστολής προς τους Θεσμούς μιας πρώτης δέσμης ιδεών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί εκνευρισμό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του protothema.gr μέχρι χθες το βράδυ η κυβέρνηση δεν είχε στείλει τις προτάσεις της – παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις – με αποτέλεσμα να προκληθεί αγωνία στους εταίρους και για μια ακόμη φορά κλίμα καχυποψίας για το κατά πόσο η Ελλάδα «επιζητά μια πραγματική λύση». Το αρνητικό διμερές κλίμα επέτειναν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη πως «η Ελλάδα με δραχμή 200 χρόνια μεγαλούργησε» καθώς θεωρήθηκε πως «ναι μεν ο πρωθυπουργός επιδιώκει συμβιβασμό όμως διαφαίνεται πως δεν είναι μόνο το κόμμα, αλλά και η ίδια του η κυβέρνηση που προβάλλουν εμπόδια».

Το μήνυμα που ξεκάθαρα λοιπόν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στέλνει είναι πως «δεν έχει μείνει πια καθόλου χρόνος» και πως η ελληνική πλευρά πρέπει να «τελειώνει».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πλευρές εκ μέρους των Θεσμών, στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να πάρει επάνω του όλη τη διαπραγμάτευση με τη σύμφωνη γνώμη και του σημερινού κυβερνητικού συμβουλίου, κάτι για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει την Κομισιόν. Παράλληλα υπάρχει δέσμευση πως οι προτάσεις θα σταλούν έως σήμερα το απόγευμα (το αργότερο το βράδυ) ώστε να υπάρξει επεξεργασία μέχρι το κρίσιμο αυριανό Eurogroup. Η αργοπορία όμως που εκ νέου σημειώνεται επιτείνει τον εκνευρισμό με αποτέλεσμα ήδη να εκπονούνται από τους δανειστές σενάρια για κάθε περίπτωση, ακόμη κι αυτή της ρήξης. «Είμαστε προετοιμασμένοι πως η διαπραγμάτευση ενδεχομένως να μην ολοκληρωθεί αύριο. Το κρίσιμο όμως πρόβλημα είναι κάτω από ποιες συνθήκες θα προχωρήσουμε στην μεθαυριανή ημέρα» αναφέρουν πηγές.

Οι ίδιες πληροφορίες απεύχονται να παραταθεί η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης καθώς «μέχρι τότε κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.