Ειδησεογραφικό site

ΟΗΕ: Έκκληση για ηρεμία στα Σκόπια

29

Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών και ενόπλων που αιματοκύλησαν το Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν κάνει έκκληση για ηρεμία.

Όπως τόνισε ο ΓΓ μέσω του εκπροσώπου του Στεφάν Ντουγιάριτς, έπειτα από το θάνατο 22 ανθρώπων, «αυτή την ευαίσθητη στιγμή, (ο Μπαν Κι Μουν) καλεί όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση».

Ο Μπαν «εκφράζει την ανησυχία του για την πρόσφατη βία στο Κουμάνοβο» και υποστηρίζει τις εκκλήσεις για ηρεμία που απηύθυνε η ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως ο ΓΓ ενθαρρύνει τις αρχές της ΠΓΔΜ «να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο αντίθετες απόψεις να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα».

Στο μεταξύ, η Πρίστινα καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη Κοσοβάρων στις συγκρούσεις με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα και τον πρωθυπουργό Ισά Μουστάφα (…) να καταδικάζουν οποιαδήποτε ανάμιξη πολιτών της Δημοκρατίας του Κοσόβου στο επεισόδιο στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, προφυλακιστέοι για 30 ημέρες κρίθηκαν σήμερα από δικαστήριο των Σκοπίων 30 Αλβανοί που συνελήφθησαν για συμμετοχή στις συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες» και 8 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές της ΠΓΔΜ. Οι 18 από τους προφυλακιστέους είναι πολίτες του Κοσόβου και 11 αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ, ενώ ένας είναι πολίτης της Αλβανίας με άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.