Ειδησεογραφικό site

Ξυδάκης: Ο Τσίπρας έβαλε το εθνικό καλό πάνω από το καλό του ΣΥΡΙΖΑ

42

 

Ως τον «κυρίαρχο ρυθμιστή» του πολιτικού παιχνιδιού χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Ξυδάκης, υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός έκανε μια πραγματιστική στροφή γιατί «έβαλε το εθνικό καλό πάνω από το καλό του κόμματός του».

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90.1» και αναφερόμενος στη συζήτησης και ψήφισης της συμφωνίας με τους θεσμούς, ο  αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως υπάρχει μια δυσκινησία από την πλευρά της Βουλής, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι  «στο τέλος θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει και αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει πολιτικά».

«Πρέπει να γίνει αυτές τις μέρες γιατί είδαμε ότι υπήρξε μεγάλη δυσφορία και πίεση εκ μέρους της Γερμανίας να μην ολοκληρωθεί τώρα η συμφωνία και να πάμε σε ένα δάνειο-γέφυρα και να συνεχίσουμε διαπραγματεύσεις σε άλλα επίπεδα και νομίζω ότι πολιτικά είναι και μια νίκη και της Κομισιόν και δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη οι οποίες αντιστρατεύονται τη γερμανική κυριαρχία-ηγεμονία», επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: «Άρα νομίζω ότι το κλείσιμο της συμφωνίας και η ψήφιση αυτού του πακέτου προαπαιτούμενων και της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή διευκολύνει και την ελληνική πλευρά και θα ολοκληρωθεί, θα γίνει».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα, είπε ότι μεγάλο μέρος τους αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν εκπληρώθηκαν και επανέρχονται. Το καινούργιο στοιχείο, είπε, «είναι κυρίως η αύξηση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίες αλλαγές είναι πράγματι επώδυνες, αλλά υπάρχει πάντα η αιρεσιμότητα ότι αν αυξηθεί η εισπρακτική ικανότητα του κράτους και εισπράξει αρκετά χρήματα μπορεί να μεταβάλει αυτούς τους συντελεστές επί τα βελτίω».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των κομμάτων υποστήριξε πως «τα κόμματα αντιδρούν διότι αισθάνονται ότι σύρονται σε μια πολιτική κατάσταση, σε ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο δεν μπορούν να το ελέγξουν και από το οποίο να βγουν κερδισμένα. Είναι τα ίδια κόμματα τα οποία το περασμένο διάστημα πίεζαν, ήταν μια πίεση με χαρακτηριστικά υστερίας ή απογνώσεως «φέρτε μια συμφωνία όποια να είναι να την υπογράψουμε». Όταν έρχεται αυτή η συμφωνία την οποία η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει και καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να την ψηφίσουν. Στην πραγματικότητα νομίζω ότι είναι μια διαμαρτυρία, μια αντίδραση για το πολιτικό momentum και για το timing που επιβάλλεται στις πολιτικές εξελίξεις. Νομίζω ότι οσμίζονται γρήγορες εκλογές από τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν να αντλήσουν οφέλη, μάλλον θα συμπιεστούν και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος των αντιδράσεων, διότι δεν έχουν να προτείνουν καμιά διαφορετική πλατφόρμα διαχείρισης της κρίσης. Ούτε διαφορετική ούτε καλύτερη από αυτή

Εξάλλου, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «έκανε μια πραγματιστική στροφή, έβαλε το εθνικό καλό πάνω από το καλό του κόμματός του και είναι στα πρόθυρα μιας ρήξης, μιας διάσπασης το κόμμα του. Αυτό τι δείχνει, ότι έβαλε το κομματικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της πατρίδας του; Το εντελώς αντίθετο».

Τέλος, επισήμανε ότι «εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία και μπούμε στη σταθεροποίηση, αμέσως μετά πρέπει να υπάρχει μια αναλόγως σταθερή και ισχυρή ευέλικτη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναδιαταχθεί το σκηνικό, να αναδιαταχθούν οι δυνάμεις και ο καθένας να δει τι κάνει, τι προτείνει και να βγει μια κυβέρνηση πολιτική και ισχυρή».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.