Ειδησεογραφικό site

Ξεπέρασαν το 53% τα ελληνικά ομόλογα διετίας – Πτώση στα ευρωπαϊκά

21

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ενώ αντίθετα οι αποδόσεις των ελληνικών εκτοξεύονται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση στα 2ετή ελληνικά ομόλογα έχει ανέλθει στο 53,1% ενώ τα CDS ανέρχονται σε 7.200 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές στρέφονται προς «ασφαλή καταφύγια» όπως τα γερμανικά ομόλογα, στα οποία η απόδοση υποχωρεί 4,8 μονάδες βάσης στο 0,73%.

Ωστόσο, ενδεικτικό της ψυχραιμίας που επικρατεί στις αγορές και της μη μετάδοσης από την κρίση στην Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι και οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων σημειώνουν πτώση.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τποχωρεί κατά 3,3 μονάδες βάσης στο 2,34%, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η ελληνική κρίση που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της δεν φαίνεται να στέλνει τους επενδυτές στο πλέον ασφαλέστερο, όπως θεωρείται, «καταφύγιο», τον χρυσό, η τιμή του οποίου υποχωρεί στα 1.168 η ουγγιά.

«Είναι δύσκολο να πούμε εάν αυτή η ήπια αντίδραση είναι επειδή η αγορά δεν εχει συγκεντρωθεί στο Grexit ή αν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα έχουν οδηγήσει την αγορά στο συμπέρασμα ότι επίκειται συμφωνία» σχολιάζει ο αναλυτής της RBC, Peter Schaffrik.

Την ίδια στιγμή το ευρώ υποχώρησε σήμερα και κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου, και συγκεκριμένα, $1,0967. Ωστόσο στη συνέχει ανέκαμψε στο $1,1005.

«Το ευρώ κινήθηκε λίγο χαμηλότερα ωστόσο το κρίσιμο σημείο είναι στο 1,0970 έναντι του δολαρίου. Οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι αρκετά χαλαρές καθώς πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα επέμβει για να περιορίσει την οποιαδήποτε μετάδοση εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ» τονίζει ο Jeremy Stretch, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στην CIBC World Markets.

Τα σχόλια είναι κλειστά.