Ειδησεογραφικό site

Ξεκαθαρίζει το θέμα του νομίσματος ο Σταθάκης – «Θα παραμείνει πολυφωνικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ»

63

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο για το νόμισμα, ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, θέλοντας να κλείσει οριστικά το θέμα του νομίσματος που “ταλαιπωρεί” την Κουμουνδούρου τα τελευταία χρόνια.

«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένη στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη», συνέχισε ο Γιώργος Σταθάκης, εκφράζοντας την σταθερή πεποίθησή του πως «δεν τίθεται θέμα σταθερότητας του ευρώ».

Αναφέρεται μάλιστα και στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2012, τότε που η ΝΔ είχε “επενδύσει” στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμισμα, με αιχμή και την δήλωση Τσίπρα ότι το “ευρώ δεν είναι φετίχ“, με το Χανιώτη βουλευτή να τονίζει ότι «αυτό ήταν μια φοβία που καλλιεργήθηκε το 2012, ούτε τότε υπήρχε, κατά τη γνώμη μου, θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Παράλληλα, ο “σκιώδης” Υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά λέγοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα με πολλές φωνές”, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν τον εμπόδισε, από ένα κόμμα του 4%, να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, “δεν θα τον εμποδίσει να γίνει και κυβέρνηση“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι πλέον ένα ενιαίο κόμμα και οι διαφορετικές φωνές δεν αποτελούν εμπόδιο για ένα συντεταγμένο κόμμα να κάνει όσα πρέπει”.

Τόνισε ακόμα ότι η διακήρυξη και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 2 χρόνια είναι σαφώς οριοθετημένη “είναι “ναι στο ευρώ, όχι στο μνημόνιο”. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική μας. Το πρόβλημα δεν προκύπτει από το νόμισμα, ούτε θεραπεύεται από το νόμισμα. Το πρόβλημα προκύπτει από την εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία, εκ του αποτελέσματος, έχει αποτύχει πλήρως”.

Ειδικά για το θέμα του νομίσματος, εκτός από τις δηλώσεις Σταθάκη για το ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ.Μελιγγώνη για το matrix24.gr, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης, δεν περιλαμβάνεται πλέον καθόλου στις προγραμματικές επεξεργασίες της Κουμουνδούρου, αλλά και σε κανένα εναλλακτικό σχέδιο, ενώ ακόμα και η μελέτη διαφόρων σεναρίων, ακόμα και “κρίσης”, από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πάντα σε σταθερό νόμισμα, το ευρώ.

Επίσης, παρατηρητές του δημόσιου λόγου όλων των στελεχών του κόμματος, παρατηρούν με προσοχή ότι ακόμη και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ρίξει πολύ τους τόνους της «αντι-ευρώ» ρητορικής, κάτι που είχε παρατηρήσει με ικανοποίηση σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Βασικό βήμα εξάλλου στο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από το δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” ήταν και η πρώτη θέση που κατέκτησε στις ευρωεκλογές, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση για πρώτη φορά δεν κατηγορήθηκε, αφού δεν έδωσε και δικαιώματα για αυτό, όπως αναφέρει και ο Γ.Μελιγγώνης, ότι θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

“Όχι σε επαναλαμβανόμενες εκλογές – Καμία συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”
Στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα ο Γ.Σταθάκης λέγοντας ότι η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει “την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση μεγάλης πλειοψηφίας, η οποία θα εφαρμόσει μια στρατηγική εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο”, ενώ απέρριψε τις προτάσεις για επαναλαμβανόμενες εκλογές έως ότου επιτευχθεί αυτοδυναμία λέγοντας “η εντολή των πολιτών θα είναι δεδομένη, αυτή θα σεβαστούμε και σε αυτή θα δουλέψουμε για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με τις προδιαγραφές του ΣΥΡΙΖΑ”.

Όσο για τους πιθανούς συνεργάτες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας διάλογος με θέματα αιχμής, όπως η ΔΕΗ και ο αιγιαλός, “πάνω στα οποία χτίζεται η αντιμνημονιακή ενότητά μας με ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις και εκτιμώ ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχουμε την εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει την κυβέρνηση, έχοντας διαμορφώσει και το πλέγμα των συμμαχιών του”.

Ωστόσο, απορρίπτει “μετά βεβαιότητας” το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού “έχουν στρατηγικά τοποθετηθεί υπέρ της μνημονιακής πολιτικής. Αυτή η στρατηγική καθιστά και τις δύο δυνάμεις εκτός συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.