Ειδησεογραφικό site

Ξένος Τύπος: Πάλι τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα στους Έλληνες ο Τσίπρας

32

 

Mε το βλέμμα στραμμένο στους δύο βασικούς μονομάχους  και πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους είναι ο ξένος Τύπος, σχολιάζοντας τη χθεσινή τηλεμαχία με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις 20 Σεπτεμβρίου.

Για τον γερμανικό Τύπο, Τσίπρας και Μειμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό να εμφανίζεται απολογητικός, όπως επισημαίνουν και τα αμερικανικά δημοσιεύματα.

Για τις βρετανικές εφημερίδες, η χθεσινή τηλεμαχία ήταν άνευρη, άχρωμη και άγευστη με τον Αλέξη Τσίπρα να παραδέχεται τα λάθη του, ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δυσκολία των πολιτικών να δώσουν νέα πνοή στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Die Welt

«Η πρώτη τηλεμαχία πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», τιτλοφορείται η εφημερίδα Die Welt.

«Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ , Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήρθαν σε αντιπαράθεση στη διάρκεια του debate», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Παρόλα αυτά και οι δύο πολιτικοί χαρακτήρισαν επώδυνο το τρίτο πακέτο βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ο Τσίπρας αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου αφού έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που αναγκάστηκε να υιοθετήσει.

ARD

Το κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD αναφέρει ότι οι Έλληνες δεν είναι σε εκλογική διάθεση επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων επιθυμεί τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού με στόχο τη διάσωση της χώρας.

«Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επιδίδονται σε μια σκληρή εκλογική μάχη», υποστηρίζει το δίκτυο ARD, όμως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Έλληνες θα προτιμούσαν τελικά να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός κρίσης. Εξάλλου, όπως τονίζει, και τα δύο κόμματα ψήφισαν υπέρ της υιοθέτησης των μέτρων λιτότητας που ζητούσαν οι πιστωτές και με αυτό τον τρόπο κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Focus 

O Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται και πάλι πολλά στους ψηφοφόρους, γράφει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Focus σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται και πάλι στους Έλληνες τον ουρανό με τ’ άστρα». Καταπολέμηση της διαφθοράς, διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση: με αυτούς τους τρόπους ο Αλέξης Τσίπρας ξεγελά και πάλι τους ψηφοφόρους, επισημαίνει το περιοδικό.

Bloomberg 

O Aλέξης Τσίπρας δέχθηκε πυρά από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να τεθεί σε θέση άμυνα σε μία προσπάθεια να αποκρούσεις τις επιθέσεις. Κατά τα άλλα, είχαμε να κάνουμε με παράλληλους μονολόγους. Η μόνη στιγμή που άναψαν τα αίματα στο χθεσινό debate ήταν το φραστικό επεισόδιο μεταξύ Καμμένου- Μειμαράκη.

Αssociated Press 

O Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε θέση άμυνας και παραδέχθηκε πως έκανε λάθη την περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Τονίζοντας, όμως, ότι ακόμη και αυτή η συμφωνία που τελικά επιτεύχθηκε ήταν ικανή να σώσει την Ελλάδα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι η συγκυρία είναι υπέρ των μικρών κομμάτων, από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα (όποιο και αν είναι) δεν θα έχει αυτοδυναμία. Αυτά τα μικρά κόμματα θα κληθούν μετεκλογικά να πάρουν μέρος σε μια συμμαχική κυβέρνηση ως άμεσοι εταίροι Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά , ένας δυνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρας, αναφέρει το άρθρο.

Guardian 

Για «σπόντες» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και απουσία ουσίας κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «Guardian» , η οποία υπογραμμίζει, πάντως, πως κατά την χθεσινή τηλεμαχία ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε λάθη και συμβιβασμούς της κυβέρνησής του.

«Ο Τσίπρας , ένας πολιτικός που κάποτε απολάμβανε υψηλό ποσοστό δημοφιλίας, τώρα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω της λιτότητας- ένα χάπι που οι Έλληνες πρέπει να καταπιούν ως αποτέλεσμα της τρίτης συμφωνίας διάσωσης», επισημαίνει. Η εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για τις συνεχείς αναφορές του Παναγιώτη Λαφαζάνη για επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα, τη φράση της Φώφης Γεννηματά για το «χρυσό βατόμουρο» που πρέπει να λάβει ο Τσίπρας αναφορικά με τις επιδόσεις του στα οικονομικά αλλά και την απουσία της Χρυσής Αυγής παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη.

AFP

Τέλος, το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP υπογραμμίζει τη δυσκολία των πολιτικών αρχηγών να δώσουν πνοή στην προεκλογική τους καμπάνια μέσα από την πρώτη τηλεμαχία.

«O αριστερός Αλέξης Τσίπρας και ο συντηρητικός του αντίπαλος, Ευάγγελος Μειμαράκης κατέβαλαν κόπο για να διαφοροποιηθούν. Και οι δύο αποκάλεσαν τους όρους του μνημονίου οδυνηρούς για τους Έλληνες», αναφέρει και προσθέτει: «Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τους απαλύνει… και ο Μειμαράκης ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να πάρει το καλύτερο δυνατόν από τους δανειστές χωρίς να μπορέσει να αντιταχθεί στην κατηγορία ότι το κόμμα του σε προηγούμενη κυβέρνηση συνέβαλε σημαντικά στην κρίση χρέους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.