Ειδησεογραφικό site

Ξένα ΜΜΕ: Σοβαρές επιφυλάξεις του ΔΝΤ στην «άγρια» φορολογία που προτείνει η Αθήνα!

39

Μπορεί οι ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς, που προβλέπουν «άγρια» μέτρα οκτώ δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, να αποτελούν μια καλή βάση συζήτησης, σύμφωνα με το συμπέρασμα του χθεσινού Eurogroup, όμως φαίνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί τις δικές του -σοβαρές- ενστάσεις.

Καθώς φαίνεται, το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, αλλά και τους νέους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις.

Κατά πληροφορίες, η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη δυσφορία του ΔΝΤ, το οποίο είναι παγίως κατά των φοροεισπρακτικών μέτρων.

Μάλιστα, η αύξηση των εισφορών, έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία είχαν μειωθεί, εν μέσω μάλιστα έντονου υφεσιακού κλίματος, προμηνύουν ακόμα χειρότερες μέρες για την ελληνική οικονομία και περαιτέρω διολίσθηση στο υφεσιακό σπιράλ.

Επισήμως, από την πλευρά του Ταμείου κανείς δεν θέλησε να σχολιάσει, χθες, τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην ουσία, ωστόσο εκτιμάται ότι, εάν αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν υφεσιακά, τότε όσα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα προς τους δανειστές, είναι ακόμα χειρότερα…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Επίσης, το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες, αν και όχι τόσο «επιθετικές», αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί σε βάθος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο η ανάπτυξη θα καταστεί, μακροπρόθεσμα, βιώσιμη.

Άλλωστε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες – μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης – οι νέες ελληνικές προτάσεις «υπολείπονται αρκετά σε σύγκριση με αυτά που περιμέναμε», υπονοώντας σαφώς ότι το ΔΝΤ επιθυμεί αλλαγή τους, προκειμένου να τις στηρίξει.

Την ίδια ώρα το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του οι πιστωτές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και «εργάζονται με την ελπίδα ότι οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ θα καμφθούν έως τη Σύνοδο της Πέμπτης».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί, τελικώς, να υπάρξει ένας συμβιβασμός, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει εισέλθει και η παράταση του ελληνικού προγράμματος για ένα εξάμηνο, δηλαδή έως τα τέλη του 2015.

Επίσης το ΜΝΙ υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να εκταμιεύσει τα κέρδη που έχει από τα ελληνικά ομόλογα, μέσω του ειδικού προγράμματος SMP, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Σαφώς πρόκειται για ποσό το οποίο καλύπτει πλήρως τα 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη του μήνα στο ΔΝΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.