Ειδησεογραφικό site

Νταβούτογλου: Ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό, να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο

21

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα μαζί με τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

«Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυοπυργός και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιος είναι ποιος. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συνεργασίας».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, ενώ σημείωσε ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την… υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. «Για το Κυπριακό, σας απευθύνω έκκληση: Ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.