Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ: Πρώτο βήμα η λίστα, θέλει χρόνο για να εξειδικευτεί – Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μισό πρόγραμμα

29

«Η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υφίσταται καν», υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

– Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η Κομισιόν παρέλαβε τη λίστα της ελληνικής κυβέρνησης αργά χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας πως αυτή η λίστα δεν αποτελεί «μνημόνιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν άλλο όραμα και γι αυτό θα υπάρξει τροποποίηση συμφωνίας. Θέλουν επίσης σταθερότητα… Όμως η ευελιξία εντός του προγράμματος πάντα υπήρχε. Πάντα διαπραγματευόμασταν με τις κυβερνήσεις αλλαγές, χρονοδιαγράμματα, μέτρα κοκ. Πρέπει όμως να υπάρχει συνεργασία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup βέβαια αυτές οι αλλαγές  δεν μπορούν να φθάσουν να «ξηλώσουν» το μισό πρόγραμμα. «Πρέπει να υπάρχει συνεργασία εφόσον θέλουν χρηματοδότηση απ’ την Ευρώπη».

«Πρέπει πρώτα να ακούσουμε την άποψη των τριών θεσμών και αν η άποψή τους είναι θετική τότε θα έχουμε μια συνομιλίας με τους υπουργούς Οικονομικών. Αλλά όπως ανέφερα πιο πριν  η λίστα είναι ένα πρώτο βήμα και πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως και η δική του θέση είναι η συνοχή της Ευρωζώνης και συμφωνεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Επιτροπής  Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πως η Νομισματική Ένωση πρέπει να παραμείνει ισχυρή. «Έχουμε πολύ σημαντικούς λόγους να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρωζώνη καθώς έχουμε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Οι οικονομίες κάποιων κρατών – μελών είναι ευάλωτες και έχουν πολλές αδυναμίες. Η απάντηση δεν είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη αλλά μαζί με τους εταίρους να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες και αυτές τις αδυναμίες», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικά με την απόφαση του 2012 για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα απάντησε πως είναι ακόμα νωρίς και μια αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει στο τέλος της τετράμηνης παράτασης.

Αναφορικά με τη συζήτηση για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, μια από τις βασικές αιτήσεις της νέας κυβέρνησης , ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε σκεπτικός υπογραμμίζοντας πως είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί αργότερα, ενώ υπογράμμισε πως κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να δεχθεί τις αποφάσεις του Eurogroup. «Η Ελλάδα είχε την επιλογή να μην δεχθεί το πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ήταν ένας σαφές μήνυμα από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Αλλά στην Ευρωζώνη πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη 19 κυβερνήσεις, 19 εκλογικά αποτελέσματα και 19 εθνικά κοινοβούλια. Μπορεί να μην το θεωρείτε δημοκρατικό, αλλά εγώ το θεωρώ. Πρέπει να λαμβάνουμε μια κοινή απόφαση που να σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με  την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία μέσω της υποτίμησης του νομίσματος απάντησε χαρακτηριστικά «Αν η υποτίμηση του νομίσματος ήταν μια τόσο επιτυχημένη πολιτική, τότε η Ζιμπάμπουε θα ήταν μια πολύ πλούσια χώρα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.