Ειδησεογραφικό site

Μικρό καλάθι αύριο για το Eurogroup – Λίγες πιθανότητες για λύση βλέπει ο Ντάισελμπλουμ

27

«Πολύ μικρή» χαρακτήρισε την πιθανότητα να βρεθεί λύση για την Ελλάδα μέχρι την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως οι θεσμοί περιμένουν τις εναλλακτικές προτάσεις της Ελλάδας στην πεντασέλιδη πρόταση που έχουν καταθέσει προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μια συμφωνία πρέπει να αντανακλά και την πολιτική πραγματικότητα στην Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμα πως η ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε μόλις στα τέλη Μαΐου, όταν η «Ελλάδα άλλαξε τακτική», ενώ πρόσθεσε πως η συνάντηση της 3ης Ιουνίου ήταν επίσης καθοριστική.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, δήλωσε πως η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα και αναφορικά με την συζήτηση περί διαγραφής χρέους, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι κρίσιμη τώρα μια διαγραφή χρέους αλλά η λήψη μέτρων».

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το χρέος της Ελλάδας σε καμία περίπτωση δεν θα διαγραφεί.

Μοσκοβισί: Δεν είναι «τρελές» οι απαιτήσεις των θεσμών

Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά «τρελές», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «δύσκολη», αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε ακόμη ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, είπε, υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, «αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

Ντομπρόβσκις: Το Grexit, επί του παρόντος, είναι απλώς μια εικασία

Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία. Τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελλ.πλευρά, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Από κοινού, οι κύριοι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δήλωσαν ότι δεν εξετάζουν κανένα σενάριο Grexit, υπάρχει μόνο ένα σενάριο, της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Το Grexit, επί του παρόντος, είναι απλώς μια εικασία σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει νευρικότητα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αλλά εργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε συμφωνία, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σημαντικό, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση να μην μας λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει αλλά και τι θέλει να κάνει.

Δήλωση-βόμβα Σουλτς σε Guardian: Εξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την Ελλάδα

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ενδέχεται να βρεθεί η Ελλάδα δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου  στον Guardian.

O Mάρτιν Σουλτς είπε στον Ian Traynor «νομίζω πως έξοδος από το ευρώ σημαίνει επίσης έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πρόσθεσε πως όλες οι χώρες του Ε.Ε οφείλουν να συνδέονται με το ευρώ με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία που έχουν ειδικές συμφωνίες που διαπραγματεύθηκαν στο πλαίσιο της Συνθήκης του Mάαστριχτ.

Πρόσθεσε πως «νομικά είναι ασαφές» τι μπορεί να συμβεί για περιπτώσεις όπως αυτή της Ελλάδας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.