Ειδησεογραφικό site

Ναυάγησε και το νέο Eurogroup -Ντάισελμπλουμ: Το «όχι» δεν αποτελεί βάση για διαπραγματεύσεις

37

Σε ναυάγιο, όπως αναμενόταν, οδηγήθηκε και η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την χώρα μας, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Με μια βαρυσήμαντη παρέμβαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης για «όχι» στο δημοψήφισμα δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες υπαινισσόμενος οτι σε περίπτωση που απορριφθεί η προτεινόμενη από τους δανειστές συμφωνία δεν υπάρχει βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, το δημοψήφισμα και η προτροπή της κυβέρνησης για «όχι» δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες, απλώς περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι βλέπει λίγες πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος μετά το σημερινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το Reuters.

«Βόμβα» από τον Μαλτέζο ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Μη έγκυρο» το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Την έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Σικλούνα ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με μία πρόταση που δεν είναι έγκυρη.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτού, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, σταματούν οι συνομιλίες στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Θεσμοί: Ανεδαφικές και ανειλικρινείς οι ελληνικές προτάσεις

Η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που οι υπουργοί της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν, έγραψε μόλις το Reuters σχολιάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο «και πέντε».

Κύκλοι των θεσμών αναρωτιούνται αν ακολουθεί παρελκυστική πολιτική ο κ. Τσίπρας. Εις ό,τι αφορά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που τώρα λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τους πιστωτές, εκπρόσωποι των θεσμών λένε ότι θα τις εξετάσουν.

Οι θεσμοί τονίζουν ωστόσο ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεδαφικές, δεδομένου του νέου δημοσιονομικού κενού που έχει δημιουργήσει το bank run, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και γενικώς η αναγγελία του δημοψηφίσματος.

Διερωτώνται δε κατά πόσο είναι ειλικρινής η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού την στιγμή που η Αθήνα έχει γεμίσει με αφίσες «υπέρ του όχι».

Μήπως ο κ.Τσίπρας παίζει ακόμη παιγνίδια ή θα γυρίσει να πει τώρα «ναι» συνεχίζουν εκπρόσωποι των θεσμών παρατηρώντας ότι αν μη τι άλλο η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση με την οποία υποτίθεται ότι αναζητά συμβιβασμό είναι ασυνεπής με την επιμονή του να τάσσεται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη,  μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.