Ειδησεογραφικό site

Νοβότνι: Έχουμε υπολογίσει το κόστος ενός Grexit

23

Έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη παραδέχτηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κόστη του λεγόμενου Grexit, ο Νοβότνι είπε σε δημοσιογράφους ότι «φυσικά κάθε αρμόδιος θεσμός και επίσης οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποιου είδους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις… αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και να μην συζητάμε γι’ αυτήν υπερβολικά».

Πιεζόμενος να απαντήσει στο ερώτημα τι θα στοίχιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα στην Αυστρία, ο Νοβότνι περιορίστηκε να πει πως «έχουμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε».

Ο Νοβότνι είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση της έκτακτης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και εξέφρασε ανησυχία για την μέχρι στιγμής αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Εξάλλου ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο ίδιο σεμινάριο οικονομικού ενδιαφέροντος στη Βιέννη πως δεν θέλει να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που είπε ότι είναι πολιτικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι «συνηθίζει κανείς σε ένα περιβάλλον διαχείρισης κρίσης και σε ένα περιβάλλον προετοιμασίας της διαχείρισης κρίσης. Κάνουμε ασκήσεις εδώ και χρόνια άρα ναι, έχουμε εμπειρία, όποια κι αν είναι η κατάσταση έχουμε εμπειρία—δυστυχώς, λέω εγώ—εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε εμπειρία σε πολλές δύσκολες καταστάσεις», ανέφερε ο ίδιος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.