Ειδησεογραφικό site

Νικητής ο Χασίμ Θάτσι στις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου

35

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του νυν πρωθυπουργού Χάσιμ Θάτσι είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, το κόμμα του Θάτσι έλαβε ποσοστό 31,21%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του Ίσα Μουσταφά με ποσοστό 26,13% και ακολουθεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση» με 13,73%.

Το κόμμα Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι έλαβε το 9,65% των ψήφων ενώ η «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο» του Φατμίρ Λιμάι 5,36%.

Η σερβική παράταξη Srpska που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι έλαβε 2,91%, αναμένεται ωστόσο αύξηση του ποσοστού της καθώς δεν καταμετρήθηκαν ακόμη τα ψηφοδέλτια από το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχιάγκα συνεχάρη τους πολίτες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, επισημαίνοντας ότι «το Κόσοβο πέρασε με επιτυχία ακόμη ένα τεστ για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Η Γιαχιάγκα αναφερόταν προφανώς στο γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά και σε περιοχές όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο κάτι που η Πρίστινα θεωρεί σημαντικό βήμα για την πολιτική, διοικητική και εδαφική ενοποίηση του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός Χάσιμ Θάτσι ανακηρύσσοντας τη νίκη του κόμματος του επισήμανε επίσης το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Το Βελιγράδι δείχνει ικανοποιημένο για την επικράτηση, στις σερβικές περιοχές, της παράταξης Srpska. Ο πρόεδρος της επιτροπής για το Κόσοβο στο σερβικό κοινοβούλιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν δήλωσε ότι χρειάζεται τώρα όλοι οι Σέρβοι βουλευτές, στο Κόσοβο, να παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές και να δράσουν από κοινού για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σερβικού πληθυσμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.