Ειδησεογραφικό site

Νέο μήνυμα Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος

39

«Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει μόνο εφόσον υπάρχει κοινή πρόταση των θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων.

«Συγκεντρώνω όλη μου την ενέργεια στο να βοηθήσω ώστε οι τρεις θεσμοί να βρουν μαζί με την Ελλάδα μια λύση, μια πρόταση, με βάση την οποία θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. Σε αυτό βλέπω την αποστολή μου. Θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αυτές τις μέρες αφοσιώνομαι σε αυτό», τόνισε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά νέα για την Ελλάδα και για αυτό η συζήτηση μας για το θέμα ήταν σύντομη», ανέφερε η κ. Μέρκελ και προσέθεσε ότι «πρώτα από όλα υπολογίζουμε στη συζήτηση στο Eurogroup την Πέμπτη, αλλά και εκεί μπορεί να αποφασιστεί κάτι, μόνο εάν υπάρχει μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών με την Ελλάδα για την εφαρμογή των προϋποθέσεων», για να συνεχίσει: «Το θέμα είναι η Ελλάδα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, το θέμα είναι η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι κάποιο χρηματοδοτικό κενό, αλλά τα σημεία τα οποία καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και το ερώτημα εάν σε αυτά τα σημεία από τη σκοπιά των θεσμών έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος. Στην ουσία το θέμα είναι η Ελλάδα κάποια μέρα να είναι σε θέση να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και εδώ δυστυχώς, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, δεν είδαμε τον τελευταίο καιρό βελτίωση. Για αυτό τώρα (χρειάζεται) πλήρης συγκέντρωση στη συνάντηση και ει δυνατόν οι τρεις θεσμοί να συμφωνήσουν με την Ελλάδα. Εάν αυτό θα επιτευχθεί ως την Πέμπτη, δεν μπορώ να το πω».

Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου έγιναν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν φαίνεται να αποτελούν απάντηση στα όσα είπε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός.

 

«Βλέπει» συμφωνία υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Μέρκελ

Πεπεισμένος για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ως τις 30 Ιουνίου αρκετός χρόνος προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει προτάσεις.

«Είμαι απολύτως ήσυχος και χαλαρός (…) Έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, όσο πιο κοντά έρχεται η μέρα της απόφασης, σκέφτονται ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη και για τους Έλληνες και για τις Ελληνίδες», δήλωσε ο κ. Κάουντερ προσερχόμενος στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες συνταξιούχοι θέλουν να λάβουν τις συντάξεις τους σε ευρώ και όχι σε δραχμές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.