Ειδησεογραφικό site

Να μην γίνει και τρίτη Αγία Σοφία τζαμί, ζητούν 13 βουλευτές της ΝΔ

24

Να προβεί σε άμεσες ενέργειες απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση και στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να υπάρξει ακύρωση της απόφασης για την μετατροπή μιας ακόμη ιστορικής βυζαντινής εκκλησίας, αυτή της Αγίας Σοφίας Αδριανουπόλεως, σε μουσουλμανικό τέμενος, καλούν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, με ερώτησή τους δεκατρείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η γνωστοποίηση στην Τουρκία, από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι η τακτική της μετατροπής των βυζαντινών εκκλησιών σε μουσουλμανικά τεμένη συνεχίζεται κανονικά. Συγκεκριμένα «μετά τις προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες μετατροπής σε τζαμιά των ναών της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας (2011) και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα του Πόντου (2012), αλλά και τις απειλές για μετατροπή σε τέμενος της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, όπου πρόσφατα διαβάστηκε και το κοράνι», τώρα «και η Αγία Σοφία που βρίσκεται εντός της παλαιάς πόλης του Αίνου (Ενέζ) στην Αδριανούπολη» θα γίνει τζαμί!

Τα γεγονός αυτό, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης που εκτυλίσσεται σταδιακά» και γι’ αυτό καλείται το αρμόδιο υπουργείο των Εξωτερικών να καταγγείλει «στη διεθνή κοινότητα και στους διεθνείς οργανισμούς την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας επί των ιστορικών μνημείων πολιτισμού και χώρων λατρείας της Ορθοδοξίας, που συνιστούν παραβίαση καθολικών ηθικών κανόνων και στοχεύουν στην «γενοκτονία της μνήμης», προς ικανοποίηση εθνικιστικών και μικροκομματικών επιδιώξεων».

Να σημειωθεί ότι σχετικά με την Αγία Σοφία Ανδριανουπόλεως, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων έλαβε απόφαση «να λειτουργήσει το ναό, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ως μουσουλμανικό τέμενος». Μάλιστα, σε δηλώσεις του «ο γενικός διευθυντής Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ, που παραθέτει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Cumhuriyet» (01.05.15) υπό τον τίτλο «Τρίτη Αγία Σοφία γίνεται τζαμί», επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο, καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Σημειώνεται ότι ο τρούλος είχε κατά το παρελθόν καταρρεύσει ενώ ο ναός έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από σεισμό το 1965. Παράλληλα, ο Ερτέμ υποστήριξε την ενέργεια αυτή λέγοντας ότι ο ναός είχε ξαναγίνει τζαμί το 1456, μετά την οθωμανική κατάκτηση. Η εφημερίδα υπενθυμίζει και την έμμεση απειλή για την μετατροπή και της Αγιασοφιάς στην Πόλη σε τζαμί τονίζοντας ότι ο Αντνάν Ερτέμ είχε υποστηρίξει το 2013, ότι «και η Αγία Σοφία στην Istanbul σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, είναι τέμενος και θα παραμείνει ως τέμενος. Αλλά για το θέμα αυτό δεν είμαστε εμείς το όργανο λήψης της απόφασης».

Την ερώτηση εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο συνυπογράφουν οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Τσιάρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης και η κ. Άννα Καραμανλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.