Ειδησεογραφικό site

ΝΑΤΟ: Το μεταναστευτικό ρεύμα από Αφγανιστάν στην παρέμβαση Σαμαρά

41

Ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν έκανε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην σταθεροποίηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αφγανιστάν ενισχύεται και από το μεταναστευτικό κύμα που προέρχεται από τη χώρα, ενώ κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων της προκειμένου να ανακοπεί η ροή μεταναστών.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στην χώρα. Ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του κ. Ράμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν εγερθεί στην περιοχή της Χειμάρας, στηλιτεύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κορώνες των τσάμηδων. Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την διμερή συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων που πρέπει να γίνεται στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να υποστεί βλάβη η ελληνική μειονότητα. Έκανε αναφορά στους κινδύνους από την έκρηξη του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.