Ειδησεογραφικό site

Τηλεδιάσκεψη μετά το απαντητικό email που έστειλε η τρόικα τα ξημερώματα – Νέες διευκρινίσεις για τα μέτρα ζητούν οι δανειστές

42

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρξει- κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας- μετά το απαντητικό email από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, η τρόικα εστιάζει στο δημοσιονομικό κενό, αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες «δεν είμαστε πολύ μακριά». Κατά τους κύκλους του υπουργείου, πρόκειται για ένα e mail από την τρόικα, το οποίο εστάλη σήμερα τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως για το ερχόμενο Σάββατο το νωρίτερο (πάνω στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή) ή επιστρέφοντας με τον Γκίκα Χαρδούβελη την Τρίτη μετά το Eurogroup, μεταθέτουν πλέον το ενδεχόμενο της άφιξής τους οι ελεγκτές της Τρόικα στην Αθήνα, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες- απάντησαν στο email της κυβέρνησης τα ξημερώματα της Τετάρτης και ζητούν διευκρινίσεις για τα μέτρα και δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό κενό, εάν τα αποτελέσματα αν δεν επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Συγκεκριμένα, στο mail που έφτασε τα ξημερώματα στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα σχέδια νόμου όπως, για παράδειγμα, στο θέμα του ασφαλιστικού..

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και την «επόμενη μέρα» έως το τέλος Δεκεμβρίου, «ξορκίζοντας» ως επιζήμια τα σενάρια για παράταση της διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο. Μέχρι και εχθές αργά το βράδυ όμως οι δανειστές τηρούσαν «σιγή ασυρμάτου» για το αν θα επιστρέψουν και πότε, κάτι που δεν επιλύθηκε ούτε μετά το απαντητικό email των Τροϊκανών. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιβεβαιώθηκε το «χάσμα» που χωριζει και τους ιδίους, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να παίζει το ρόλο του «κακού» της υπόθεσης που δεν ικανοποιείται με όσα τους πρότεινε ήδη από το περασμένο Σαββάτο η κυβέρνηση.

Καθώς, όμως, χάθηκε και το «ραντεβού» που ήθελε να είχε σήμερα στην Αθήνα η κυβέρνηση με τους ελεγκτές, ο χρόνος που απομένει δεν επιτρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως την Δευτέρα που θα συζητηθεί η ελληνική υπόθεση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δεν θεωρούν αρκετή πλέον ούτε μία απλή «δήλωση προόδου» από την Τρόικα.

Ζητούμενο πλέον είναι μία «πολιτική συμφωνία» κυβέρνησης και Τρόικας (αλλά και μεταξύ των δανειστών) ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει μια… «ουρά» προαπαιτουμένων δράσεων μέχρι οι δανειστές να δώσουν στην Αθήνα τις επόμενες δόσεις των δανείων, αλλά και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης –την οποία έκανε και δημοσίως αποδεκτή πλέον ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου για την Ελληνική Οικονομία.

Αλλά και για την συμφωνία αυτή θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος, τουλάχιστον μίας εβδομάδος. Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθεί ενδεχομένως και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να προετοιμαστούν οι όροι και οι λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Το αν αυτό όμως καταστεί εφικτό, θα φανεί στο επόμενο 48ωρο από τις διαθέσεις της Τρόικα για την επιστροφή της ή μη στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα: Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup ο Χαρδούβελης – Άκαρπη και η τηλεδιάσκεψη μεταξύ ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ

Τα σχόλια είναι κλειστά.