Ειδησεογραφικό site

Νέα σεναρια τρομου από την Blackrock: Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας

47

Στο δείκτη κινδύνου της Blackrock, που δείχνει τις χώρες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας- με βάση τα δημοσιονομικά τους στοιχεία- φιγουράρει η Ελλάδα και μάλιστα στις πρώτες θέσεις.Όπως αναφέρεται η χώρα μας είναι πιο επικίνδυνη για οικονομική κατάρρευση ακόμη κι από την Αργεντινή.

Το αντίθετο ισχύει με τη Νορβηγία, η οποία χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα χρέους, αλλά κι ένα θεσμικό πλαίσιο πολύ ισχυρό στην αποφυγή κινδύνων από χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς είναι η πιο ασφαλής χώρα. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία συμπληρώνουν ακολουθούν ενώ το αντίστροφο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα.

Μάλιστα η χώρα μας είναι πρώτη στη σχετική λίστα, η οποία συντάχθηκε τον Ιούνιο – εάν είχε γίνει τον Ιούλιο, τότε ενδεχομένως θα ήταν πρώτη η Αργεντινή.

Υψηλή «βαθμολογία» πήρε η Ελλάδα και στο top 10 της Standard & Poor με τις  πιο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης του οίκου πρώτη είναι η Αργεντινή και δεύτερη η Βενεζουέλα, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα, όταν η Αίγυπτος βρίσκεται στην δέκατη θέση.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον στη λίστα της Blackrock, είναι ότι η Νορβηγία, παρόλο που είναι ξεκάθαρα πρώτη σε σχέση με τη δημοσιονομική της εικόνα, τα πάει λιγότερο καλά στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία και τη Φινλανδία, οι οποίες καταλαμβάνουν υψηλή θέση στην πορεία των δημοσιονομικών ενώ δεν είναι και τόσο καλές σε ότι έχει να κάνει με την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.