Ειδησεογραφικό site

Νέα πρόκληση της Αγκυρας: στα Κατεχόμενα ο Γκιούλ για τα 40 χρόνια του Αττίλα

34

Στα Κατεχόμενα, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, αναμένεται να βρεθεί το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πρόκειται για νέα πρόκληση της Αγκυρας, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το Κυπριακό.

Ο κ. Γκιούλ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου, επίσκεψη στο αρχηγείο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ θα βρεθεί και στον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς.

Την ίδια ώρα, στα Κατεχόμενα έφτασαν μέσω Τουρκίας ορισμένοι βουλευτές από το Πακιστάν, καθώς και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης ο κυβερνητης της αυτόνομης επαρχίας της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία.

Ολοι αυτοί βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στους λεγόμενους εορτασμούς για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν το αναγνωρίζει καμιά χώρα στον πλανήτη, πλην βεβαίως της Τουρκίας, και είναι απορίας άξιον πώς βρέθηκαν πακιστανοί και αζέροι βουλευτές, όχι μόνο να το επισκέπτονται, αλλά και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Αττίλα.

Μάλιστα, οι Πακιστανοί βουλευτές μράν Λεγκάρι και Σέμα Τζαμίλι, που έγιναν δεκτοί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερογλου, υποσχέθηκαν ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και ψευδοκράτους και προσκάλεσαν τον κατοχικό ηγέτη να επισκεφθεί το Πακιστάν.

Από την πλευρά του ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι μια «αδελφική χώρα» και φυσικός σύμμαχος του ψευδοκράτους, ισχυριζόμενος ότι το γραφείο των Τουρκοκυπρίων στο Πακιστάν «είναι το ίδιο με τις πρεσβείες άλλων χωρών».

Παράλληλα, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί κήρυξε, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου για την Κύπρο, ποδηλατική πορεία για την ειρήνη, όπως την ονόμασε, με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την απόσυρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την 40η επέτειο από την τουρκική εισβολή, εξέφρασε την ανάγκη για την αποτροπή της ολοκλήρωσης της τραγωδίας ώστε να αποτραπεί η διχοτόμηση της Κύπρου.

Υπάρχουν, σήμερα, είπε, όλες οι προϋποθέσεις, φτάνει να το κατανοήσει και τουρκοκυπρική πλευρά, καθώς και η Τουρκία, για να υπάρξει μια λύση από την οποία όλοι θα κερδίσουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.