Ειδησεογραφικό site

Η «Πρώτη κυρία» του ΠΑΣΟΚ – 5η πρόεδρος του κινήματος η Φώφη Γεννηματά

67

Από τον πρώτο γύρο εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά, μετά από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην οποία συμμετείχαν περίπου 60.000 μέλη του κόμματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι συνυποψήφιοί της Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συνεχάρησαν την κα Γεννηματά το βράδυ της Κυριακής. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πέμπτη πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου και , παράλληλα, η πρώτη γυναίκα.

Μέχρι αργά το βράδυ εχθές δεν είχε γίνει ξεκάθαρο αν τελικά η κ. Γεννηματά θα κατάφερνε να έπαιρνε την νίκη από την πρώτη Κυριακή, εντούτοις γύρω στις 11 το βράδυ όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνώρισαν πως η νίκη είναι ξεκάθαρη.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 η νέα πρόεδρος θα συναντηθεί με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στα ιστορικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί αναμένεται να γίνουν δηλώσεις για το μέλλον του κόμματος και την προοπτική που μπορεί να έχει στην δυσκολότερη φάση της ιστορίας του, όπου βρίσκεται σήμερα.      Κατά την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση στήθηκαν 311 κάλπες σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας οπότε είχε καταμετρηθεί το 80% των ψήφων η κα Γεννηματά είχε λάβει περίπου το 55%.   Μετά την ανακοίνωση της νίκης της η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους πολίτες που συμμετείζαν στη διαδικασία δίνοντάς της «καθαρή εντολή για μια νέα εποχή», όπως είπε χαρακτηριστικά.   Η κα Γεννηματά τόνισε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι, να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία.

Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Προχωρούμε με συλλογικότητα και με τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας για μια Ελλάδα με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, με σταθερή την Ευρωπαϊκή Προοπτική της.

Αναλαμβάνω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, σε μια ώρα που απαιτείται ευθύνη από όλους.
Είναι όμως πρωτίστως  η ώρα της ιστορικής ευθύνης του  Πρωθυπουργού. Λογοδοτεί στον Ελληνικό Λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά».   Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της, αλλά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τον αγώνα που έδωσε.  Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε στη δήλωσή του ότι θα βρίσκεται δίπλα στη νέα ηγεσία  «στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη χώρα και τους πολίτες, την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας που περνά η Ελλάδα και ο λαός, στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας τουΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα ειμαι παρών, στην Βουλή και το κόμμα, ως στρατιώτης».

Τέλος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η σημερινή συμμετοχή είναι μήνυμα προοπτικής για την παράταξη». Σημείωσε, δε, ότι «η νέα πολιτική γενιά έδωσε μια μάχη με αρχές, αξιοπρέπεια και πολιτικό περιεχόμενο, μια μάχη για το μέλλον».

Το βιογραφικό της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1987).

Βουλευτική και κυβερνητική θητεία

 • Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β’ Αθηνών (2015)
 • Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α’ Αθηνών (2000 – 2002)
 • Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2007)
 • Πρόεδρος της ‘Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007)
 • Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010)
 • Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011)
 • Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012)
 • Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 –  Ιανουάριος 2015)

Κομματικές δραστηριότητες

 • Μέλος της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π (1982 -1987)
 • Πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» από το 1996
 • Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ (2001-2004)
 • Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ (2001)
 • Mέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (2003-2004)
 • Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2003
 • Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2004 -2009)
 • Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ (2012)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.